Sommerjobb utenom det vanlige

En kuppelhytt laget av kvister. tretrapp som går opp dit. En kvinne står ved inngangen
Her kan du leie overnatting, i et skjorareir

Vi jobber der trollene bor

Trollheimstunet og Home of the trolls har en unik og rå sammensetning av arbeidskraft denne sommeren, sier "trollforsker" Åse Børset.

Publisert Sist oppdatert

iTrollheimen har veldig unge medarbeidere på Trollheimstunet i år. Den yngste fyller 13 år i august, samt at de har to 14-åringer og en 15-åring. I tillegg har de tre dyktige arbeidere fra Ukraina. En av disse treffer Trollheimsporten allerede før vi ankommer Trollheimstunet tidlig lørdag morgen. 

En mann står i en døråpning og legger ned en rampe på gulvet
Oleksii lager bedre tilgang for rullestol.

Å være på vei opp til Trollheimstunet en tidlig morgen er en opplevelse i seg selv. Første pulje med trollforskere har bestilt seg detektorer, og er allerede på vei oppover. Bak meg hører jeg ungene rope i fryd: "Her er det troll !". 

Varierte arbeidsoppgaver

På veien tar Oleksii Vorobiev meg igjen, bremser farten og slår av en prat. Han synes han har en fin arbeidsvei når det ikke regner. Han er jobber som vaktmester på Trollheimstunet, og i dag skal han lage rullestolrampe for å lette adkomsten. 

Idun Meisingset, som også jobber på Trollheimstunet, forteller at veien fra parkeringa og opp til tunet er rullestolvennlig, men at inngangen til kaféen har en høy terskel. Hun forteller at Oleksii har laget flere ting som han ser er nyttig, og som gjør at det blir flere aktiviteter for ungene og bedre adkomst. Oleksiis kone Olena jobber også her i sommer, sammen med Nadiia Hladka, alle tre fra Ukraina. Åse Børset forteller at de er flinke arbeidsfolk, som hun gir gode referanser for senere jobbsøknader. 

De er til sammen 13 personer som jobber på Trollheimstunet og Home of the trolls i sommer, i tillegg til Anne Norli, Gøran Bolme og Åse Børset. Mali Løset er sommervikar som  trollforsker på heltid. Åse er stolt over sammensetningen av ansatte. Det er imidlertid ikke alle som er her denne dagen. Jonas Fiske (13), Ildrid Fugelsøy (14), Ingrid Svanem (14), Bastian Børset Bekken (15), Uma Børset Bekken (18) og Mathea Røen er også sommervikarer i tillegg til de som er på jobb i dag.
Åse beskriver de unge trollforskerne som meget dyktige.

En vaffelplate med kjøtt og pølse, grønne blad.
Villbakels. Mye smak av skogen og fjellet. Ikke helt som andre bakels

Kortreiste "Villbakels"

Det er mange ulike arbeidsoppgaver på Trollheimstunet, og årets sommeransatte forteller villig om jobben de gjør. I resepsjonen og i kaféen er de tre unge damer i dag. Anna Tomine Elshaug-Heggset og søstrene Idun og Synnøve Meisingset. Her er det en variert meny, blant annet med bakels i forskjellig varianter. Ådne Børset Helgetun har hjulpet til med menyen, han jobber til daglig som kjøkkensjef på Michelin-restauranten Fagn i Trondheim. Hans forkjærlighet for lokale råvarer gjenspeiles menyen. 

Trollheimsportens utsendte bestiller seg villbakels med revet svin- og reinsdyrkjøtt, skvallerkål, sopp, tyttebær og grønn peppermajones. Den anbefales på det sterkeste, og kan godt spises til frokost. Mens vi venter på at maten skal bli ferdig får vi se de dyktige vertene lage maten på kjøkkenet.

En ung dame står ved en kjøkkenbenk og lagermat
Her tilbereder Synnøve Meisingset villbakels til en sulten reporter. Man ser godt hva de gjør på kjøkkenet

Trollforskning for hele familien

Idun, Anne og Synnøve forteller at det er både gøttj og variert å arbeide her. Det er en arbeidsplass litt utenom det vanlige. Idun forteller at hun har flere ulike arbeidsoppgaver, og får ekstra mye variasjon. Jentene tilbyr seg å være med en runde rundt den minste trollforskningsløypa og vise frem tunet. Her er det leker og aktiviteter for hele familien. 

Siv-Elin Krutvik har tatt med seg barn og barnebarn på trollforskning. Dette er en julegave fra henne til dem. Hun forteller at hun hvert år pleier å gi aktiviteter som julegave, noe de kan gjøre sammen gjennom hele året. Siv-Elin bor i Malvik, og hennes barn er bosatt henholdsvis på Hitra og Levanger, så aktivitetsgaven blir et samlingspunkt gjennom året. Å skape gode minner sammen er en veldig fin gave.

En ung dame står foran en kjøkkenbenk og rører i en kasserolle
Anna Tomine Elshaug- Heggset koker grøt til bakelsene. Hun trives med sommerjobben på Trollheimstunet

Idun forteller at noen unger er litt redde når de kommer, da foreldrene har lagt opp til at det skal være litt skummelt. Noe av jobben som trollforsker er å ufarliggjøre trollene. Trollene du finner i Trollheimen er snille, men kan være litt rampete. 

En dame står oppreist. En stor gaffel på samme størrelse som henne står ved siden av henne.
Mali Løset er trollforsker i sommer, og står her med en trollgaffel som er funnet
En familie utendørs. En gutt på ca 8 år og en jente på ca 6. To damer og to menn i tillegg.
Markus E. og søsteren Kaja med familie skal gå langløypen i dag, og gleder seg veldig
En portal med en sti gjennom. En trekantet treboks med klatremuligheter. Skog, fjell og vann i bakgrunn
Boll og Bøllus lekeplass for små og store troll.
en trapp opp i et tre. Mye skog rundt.
Oppgaver må løses underveis, og det kan hele familien være med på.
En treramme rammer rundt en tresti, skattekiste og en trekantet hytte i bakgrunnen. Ute i naturen
Både aktivitet og overnattingsmuligheter.
To stubber som er laget som troll med nese og hår
Allerede før du har kommet igang med å gå til Trollheimstunet møter du troll. Dette er ekstra spennende for spente trollforskere.
Powered by Labrador CMS