Friluftsrådet

Bål og drikke som varmer

Stikk UT og bål i vinterferien!

Publisert Sist oppdatert

Vinterferien står for tur og Friluftsrådet kommer med en oppfordring: Legg vekk skjermene en liten stund og ta med barna ut og tenn et bål! Snøen uteblir det fleste steder, så snø- og skiaktiviteter blir det lite av. Men dagene har blitt lengre og sola har begynt å varme. Mange steder er det fin barfrost å gå tur på og fin skøyteis. Stikk UT!-turer finner en mange steder og flere steder arrangeres friluftsskoler. I tillegg er vi inne i den fineste tiden på året for å tenne bål. Dette skriver Friluftsrådet i en pressemelding denne uken.  

Å båle er ett uttrykk de bruker mye i nord, det betyr å dra ut i naturen å tenne et bål og samles rundt det.

I forbindelse med Friluftslivets år 2025 har Friluftsrådet invitert til «Alle skoler båler». De har reist rundt og gitt elevene opplæring i hvordan fyre bål. Elever fra 1. -7. trinn har fått kløyve ved, finne never, bygge opp ett bål, tenne på og kost seg i varmen (og røyken) fra eget bål.

–Det har vært en veldig kjekk aktivitet å lære bort. Elevene viser stor iver og føler stor mestringsglede over å tenne sitt eget bål. Når en klasse har uteskole er det ofte de voksne som tenne opp bålet, men her har vi vært strenge på at det er elevene som skal lage og tenne på bålet. Med små grupper har alle fått være med på sitt eget bål, sier Marte Melbø som er prosjektleder for Læring i friluft prosjektet.

Marte Melbø Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal

Elevene har fyrt opp i små bålpanner for å ikke sette unødvendige spor etter seg. Det er snakket om bålregler, allemannsplikten og om hvilke ved som kan brukes, hvor man kan tenne bål og hvor man ikke kan tenne bål. 

–Det er mye som skal læres, men vi tror det er viktig at elevene får erfaring med dette tidligst mulig. Det skal en del prøving og feiling til for å bli en god bålbrenner, mange har erfart hvor viktig det er med tynne nok kubber og godt med oppfyringsved/never. Mange har aldri prøvd å tenne ei fyrstikk før og det har kommet mange jubelrop når noen endelig har fått fyr på bålet sitt, sier Melbø.

Melbø håper at foreldre tar med barna sine ut og øver seg på å lage bål. Å sitte sammen rundt et bål og kjenne varmen og høre på sprakingen fra veden er noe som rører ved våre dypeste instinkter og følelser. 

La barna få tenne bål

–I Friluftslivets år oppfordrer vi alle til å være mer ute, prøve ut nye friluftsaktiviteter og invitere med noen ut på tur. Her vi bor er det fint å stikke ut selv midt på vinteren, uansett vær og føre.

Her er noen eksempler på hva en kan finne på i vinterferien:

  • Tenn et bål og lag mat ute
  • Besøk en gapahuk
  • Gå på Stikk UT!-tur i nærmiljøet
  • Gå på skøyter der isen er trygg
  • Fiske, i sjøen eller på isen
  • Rydd søppel på ei strand.
  • Send barna på friluftslivskoler (blant annet på Skaret (Molde/Hustadvika), Kristiansund og Rauma).

Mange steder er det frost i bakken og da er det spennende og fint å ta turen vekk fra stiene og oppleve nye områder man ellers ikke går i. Å ta turen utenfor turveier og stier kan gi flotte naturopplevelser om en bare har øynene med seg. Studer gamle trær og legg merke til naturen ellers. 

–Vi vil alltid finne små underverk ute på tur. Om det er skapt av vann og is eller er noe som lever eller har levd – stopp opp og studer det, hvorfor har det blitt slik, oppfordrer Melbø.

På Norsk friluftsliv sine sider finner man gode båltips. Ett par ting er viktig å huske på: Ikke bruke friske trær, tenn aldri bål på fast fjell, bruk helst etablerte bålsteder, rydd opp etter bålet ved å la det brenne helt opp og vurder alltid brannfare.

Pinnebrød på bålet

Oppskrift på pinnebrød:

2 dl mel

2 dl vann

1 ts bakepulver

Litt matolje

Annet godt på bålet: fiskekaker i pitabrød og toast

Powered by Labrador CMS