Stiller ut krigseffekter
Petter Forberg, Eskil Aarnes Øverland og Eskil Andresen er ivrige samlere av effekter fra 1. og 2. verdenskrig. Sammen med Jo Inge Øverland flyttet de samlingene sine til kulturhuset og laget en rikholdig utstilling på frigjøringsdagen 8. mai.
- Jeg kom opp med ideen om å lage en utstilling, og Petter var enig, sier Jo Inge Øverland. Sammen med sønnen Eskil Aarnes Øverland, Petter Forberg, og Eskil Andresen har han laget utstilling med militæreffekter fra 1. og 2. verdenskrig. De tre sistnevnte er ihuga samlere. Petter hadde tenkt på stille ut en stund, særlig etter å ha sett lignende utstillinger i Sunndal og Trondheim.
Etter hvert det bestemt at utstillingen skulle være den 8. mai, som markering av frigjøringsdagen.
Samleinteressen har de tre hatt i mange år. Petter Forberg har rukket å samle i 25 år. Han var 6-7 år da han sikret seg sitt første samleobjekt.
- Det første jeg kjøpte var en gassmaske. Den kjøpte jeg av en nabo for femti kroner, minnes han. Etter det ble han bitt av samlebasillen. De siste årene er det krigseffekter som har vært hovedinteressen.
En del av utstyret har vært med i to verdenskriger. Materiell fra første verdenskrig ble tatt fram igjen i 1940. Forberg forteller om nye norske uniformer som lå på lager mens de gamle ble gjenbrukt. Da tyskerne kom over lagrene, tok de uniformene i bruk. De var bedre enn de tyske, og mer motstandsdyktige mot kulde. Dermed kunne en oppleve å møte tyske soldater i norske uniformer.
Utstillingen viser en stor rekke våpen, fra dolker, pistoler og gevær til granater og miner. Alt er autentisk, og nitidig samlet gjennom mange år. Her kan en også se norske, tyske og russiske uniformer. Selv er Forberg spesielt interessert i plakater, og stiller ut en mengde propagandaplakaterplakater. Fra museet på Åsen har de lånt et kart som viser alle posteringer og bunkere i distriktet.
De tre samlerne prøver å få tak i så mange lokale effekter som mulig. En del har forsvunnet ut av distriktet gjennom årenes løp, noe de synes er synd.
-Et lite innblikk
Forbergs besteforeldre var aktive under krigen, og han forteller at han selv er oppkalt etter en motstandsmann, broren til bestemora. En del av effektene er ting som har vært i familiens eie. Han viser fram en hvit nøytralitetsuniform som er lik den bestefaren hans bar da han satt på post før tyskerne invaderte Nord-Norge.
- Folk satt på post og ventet på tyskerne. Landet var jo nøytralt, og de hvite uniformene skulle signalisere dette.
Vi får også se bilde av bestefaren i den hvite uniformen.
Forberg forteller at han at han ikke bruker så mye penger på andre ting, det er dette pengen går til. Effektene kjøper han på bruktbutikker, auksjoner og ulike sider på nettet. Det finnes for eksemåel sider på Facebook for handel av krigsutstyr. Selv har han en onkel som har vært til stor inspirasjon, og har gitt ham mange ting fra krigen og etterkrigstiden.
Forberg driver også verdivurdering av effekter fra krigen, så om noen har noe liggende, kan de få det vurdert, og eventuelt solgt om det er av interesse. Jo flere effekter han kommer i kontakt med, jo færre havner ut av fylket, mener han.
han har stadig annonser ute forskjellige steder.
- En del av disse effektene kan ikke selges på vanlige kjøp- og salgssider. Dersom en begynner å kjøpe og selge effekter med for eksempel hakekors på i åpne fora, kan det fort bli misforståelser, mener Forberg.
Utstillingen omfatter også en mengde både tyske og norske medaljer. Forberg viser fram medaljer for de som er såret og for å ha deltatt i stormangrep. Han viser også fram et par korsformede tyske medaljer.
- Dette er moderkorset. Kvinner som hadde barn, fikk tildelt dette i ulike valører, etter hvor mange barn de hadde. Bronse for de med 3 barn, sølv for de med 5 barn og gull for de med 8 barn eller over. Mødrene fikk æresbevisningen for å vise at de støttet krigen ved å føde nye soldater. Det skulle produseres tysk kanonføde, sier Forberg lakonisk.
Utstillerne er klare over at krigen fremdeles kan være et betent tema for enkelte.
- Noe av dette kan skape dårlige minner for enkelte, sier Petter Forberg. Men jeg tenker at dette er så lenge siden nå at det er på tide å se på krigen med et nytt perspektiv. Vi skal ikke glemme, men legge det bak oss å gå videre.
Det er ikke politikken som er fokuset vårt, den legger vi oss ikke borti. For oss er det historien, gjenstandene og samlegleden som er viktig. Og å kunne dele kunnskap. Vi som lever i dag har ikke noen forutsetning for å forstå hvordan det var. Men med utstillingen kan vi kanskje få en liten snev av forståelse av livet i krigsårene.
Alle foto: Espen Flaa Bolstad