Kulturvøkku: Åpen dag med Rindal pensjonistlag

Ei dame som står og snakker foran ei forsamling,
Publikum fikk trimma lattermusklene under Eli Landsem sitt kåseri - en god blanding av skjemt og alvor.

– Det e gøttj å kom hæm!

Tradisjonen tro inviterte Rindal pensjonistlag til Åpen dag torsdagen i Kulturvøkku. Denne gangen med Eli Landsem, som fortalte om sitt liv og virke, og sang og musikk av Arve Hage Grytbakk.

Publisert Sist oppdatert

Det var trangt om plassen på Rindal Eldresenter denne dagen. Pensjonistlagets leder Halvard Kjelås ønsket velkommen, og presenterte musikeren Arve Hage Grytbakk, som kommer fra Hovin, men har aner fra Rindal. Han er profesjonell musiker, og spiller blant annet i bandet LOGO sammen med rindalingen Lars Landsem, som også bor på Hovin. 

Et bord fylt med folk som sitter ved bordene.
Det var fullt hus på Eødresenteret da Halvard Kjelås ønsket velkommen til Åpen dag i Kulturvøkku.

Sanger med lokal vri

Som vanlig var det allsang, denne gangen "Trivelige Trøndelag", før Arve Hage Grytbakk tok over mikrofonen og spilte noen sanger. Halvdan Sivertsens "Venner" slår alltid godt an. Han kunne også by på en lokal omskriving av en Vazelina-låt. Det er Ann Kristin Landsem som har skrevet om Vazelinas tekst til originalmelodien "Wrong End Of The Rainbow". "Feil side ta Mjøsa" har blitt til "Feil side tå Gaula", men det kunne like gjerne ha vært Rinna eller Surna, selvfølgelig. Arve fulgte opp med ei lokal vise om en annen uheldig mann, en reinleder kalt "Ny kjerring", også denne med humoristisk vri, og flere "kramgoda låter".

En mann som står og spiller gitar foran ei forsamling.
Arve Hage Grytbakk - humoristisk trubadur med rindalsaner.

– Dåkk vet tå me, så e kan itj lyg

Eli Landsem er en utflytta rindaling, som fortsatt kaller seg rindaling, og dialekta har ho beholdt. Eli Landsem er et kjent navn, både lokalt, nasjonalt og til dels internasjonalt. Ho startet tidlig karrieren som fotballspiller, og debuterte for det norske landslaget i 1979. Da var ho 17 år gammel. Senere ble ho fotballtrener, og i perioden 2009 - 2012 var ho trener for det norske kvinnelandslaget. 

Bilder på en storskjerm.
Eli viste bilder fra fotballkarrieren.

– Det e gøttj å kom hæm, sa Eli, og tilføyde at ho kjenner alle tilhørerne, og det er ikke så vanlig når man snakker til en forsamling.

Latteren satt løst hos publikum fra første stund.

– E bruka å fårrå rundt og hald nå foredrag, minnj da snakka e itj om me sjøl. Og all dåkk vet tå me, så e kan itj lyg, hæll. Oss fe sjå kålles det går, og så kan det vel itj ga vær hæll det gjor fær'n Biden, tenkje e. Så oss prøva te.

Ho starta med å snakke litt om hvordan man kan prestere, hvordan man kan bli god, og om å tenke rett, og om viktigheten av godt samarbeid. Ingen blir god helt alene, alle trenger hjelp og støtte. Alle er like viktige, det være seg han som sitter på rad to i orkesteret og spiller "om-pa-pa", eller hun som alltid sitter på reservebenken når det er kamp.

Ei dame som snakker til ei forsamling.
Eli Landsem høstet latter og applaus flere ganger i løpet av kåseriet sitt.

Verdens beste plass å vokse opp

Eli viste bilder og fortalte litt om barndommen sin i Rindal, og slo fast at det er verdens beste plass å vokse opp. Ungene lekte alltid ute på den  tida, og det ble mye fotball på Trollbanen.

Som 17-åring ble Eli tatt ut på landslaget. Ho spilte for Troll, Orkdal og Asker i sin karriere. Med Asker ble hun både cupmester og seriemester to ganger (Kilde: Wikipedia). Senere ble ho fotballtrener, og har trent mange lag, deriblant det norske kvinnelandslaget.

– A-laget den gongen skoilla hatt fredsprisen, sa Eli. – Dæm løst ittj ett eneste skott!

– Hølet i backrekka va synle frå månå!

Da Asker ble cupmestre fekk ho telegram (dette var før i tida) fra karene på kafeen på Hotella'.

– Da vet du kvar du hørre te, sa Eli.

Starta Småtrollvøkku i 1985

Det er godt kjent i Rindal at Eli Landsem var grunnleggeren av Småtrollvøkku. Den første Småtrollvøkku ble arrangert i 1985, og neste uke fylles banene med ivrige fotballspillere igjen, både gutter og jenter, og gjerne landskjente trenere.

Det ble mange kjøreturer Oslo-Rindal opp gjennom åra, både i denne forbindelse og som trener og spiller i Oslo-området, så den vegen kjenner Eli svært godt. En gang bomma ho bare med 20 sekund på passering Rena der ho skulle plukke opp ei lagvenninne.

Slik forklarer ho hvordan man kommer seg til Rindal:

– Kjør nordover te det bynna å regn. Da svenga du te vinster!

Den rosa sko - av og for jenter

Et viktig prosjekt Eli Landsem jobber med nå, er «Den rosa sko. Av jenter, for jenter.» Målet med prosjektet er å rekruttere jenter, og spesielt jenter med minoritetsbakgrunn, inn i fotballen og organisert idrett generelt. Det er som lærer ved Bjerke videregående skole at ho har ledet dette prosjektet. De som står bak prosjektet ønsker at dette skal bli en samfunnsbindene og positiv virksomhet i lokalsamfunnet, som igjen bidrar til å fremme fysisk aktivitet og sosialisering. Det er elever på Bjerke videregående skole som er instruktører og besøker barneskoler og organiserer fotballaktivitet for jenter.

«Den rosa sko» er omtalt som en nyhet i denne forhåndsomtalen av Småtrolluka, helt tilbake i 2017.

Bilder på en storskjerm

Lattersalvene kom tett også under fortsettelsen av Elis kåseri etter pausen. Det ene gullkornet med spark ene retninga ble avløst av et nytt spark!

Et svært fengslende kåseri, der også alvoret og innsatsen bak Elis karriere kom fram.

Trollheimen rundt i august

En smilende eldre mann med mikrofon.
Ivar Bakk fortalte gaue historier.

Mot slutten av programmet kom en liten overraskelse som ikke var annonsert på forhånd. Pensjonist og utflytta rindaling Ivar Bakk serverte forsamlinga en bukett av sine friske historier, så denne dagen fikk virkelig lattermusklene trimma seg!

Til slutt informerte lederen Halvard Kjelås og leder for turgruppa Else Nyheim om at det blir arrangert busstur «Trollheimen rundt» 14. august. Mer informasjon om den kommer snart.

 

Powered by Labrador CMS