Trivelig og nyttig treffpunkt på Språkkafe
På mandager arrangerer Folkeakademiet språkkafe i lokalene til Frivilligsentralen på Skei.
På mandager arrangerer Folkeakademiet språkkafe i lokalene til Frivilligsentralen på Skei.
-Tanken er at våre nye landsmenn skal få møte bygdefolket over en kaffekopp. Det er veldig nyttig å få trening i å prate norsk, sier Else Brandvoll Andresen, leder i Folkeakademiet i Surnadal og ildsjel for språkkafeen. Frivilligsentralens lokaler er perfekt til dette formålet.
Brandvoll Andresen mener imidlertid at det sosiale er like viktig som språktreningen.
Oppmøtet varier, noen ganger kan det være opp til 20 stykker ved bordet. Denne mandagen er det 8 voksne og 4 barn som har tatt turen. Andresen tror kanskje at mange er skeptiske nå når koronaen har blomstret opp igjen, og holder seg mest mulig hjemme.
En av de som har møtt opp på er Fisha Gebremariam, som er fast gjest. Han kommer fra Eritrea, og har slått seg ned i Hjortvegen med kone og to gutter, den eldste på 14 og lillebror på 9, som er med pappa på kafe denne kvelden. Han forteller at han arbeider for tiden på Trollheim, mens kona arbeider i hjemmetjenesten. Denne kvelden er hun på jobb.
Fisha kom til Norge før resten av familien, og er veldig glad for at kona og barna fikk mulighet til å komme etter ved familiegjenforening.
Han har lært seg godt norsk, men innrømmer at han synes surnadalsdialekta er litt vanskelig.
-På voksenopplæringa lærte vi bokmål, så det er lettest for meg å forstå, smiler han. På integreringsprogrammet lærer innvandrerne norsk og tar ungdomsskoleeksamen.
Språkkafeen har holdt det gående, i sju år, og Fisha Gebretmariam har vært med helt siden han flyttet til Surnadal for seks år siden.
Ved siden av jobben og rollen som familiefar holder han på å ta førerkort. Teoriprøven er allerede i boks.
Else Brandvoll Andresen er en ildsjel i arbeidet med å få innvandrer integrert i Surnadal. Blant annet har hun brukt utallige timer på å øvelsesskjøre sammen med de som vil ta førerkort.
-De har jo ingen å øvelseskjøre med, sier hun. De kjenner veldig få i bygda, og de kameratene som har tatt førerkort har ikke hatt det i 5 år enda, som er grensen for å øvelseskjøre sammen med noen. Å ta all øvelseskjøringen på trafikkskolen blir veldig dyrt, sier hun.
-Arbeidssomme folk
En som har tatt førerkort på flere nivåer, er Haftom Yohannes Sahle. Han har utdannet seg til yrkessjåfør etter at han kom til Norge. Første steg var linja for Teknisk og Industriell produksjon på videregående i Surnadal, før han tok ett år på Transport og logistikk, samt det obligatoriske 19 ukers kurset i oppkjøring i Kristiansund. I dag kjører han for ReMidt, og trives godt i jobben.
-Dette er velig arbeidssomme folk, sier Brandvoll Andresen. Mange av dem som går på skolen jobber ved siden av på kveldstid for å tjene litt ekstra penger. Skolen krever mye av dem, og det er ikke uvanlig at de bruker all fritid på lekser og øving til prøver.
Ønsker seg flere menn
På språkkafeen er det god steming rundt bordet, praten går om alt fra dagligdagse ting til storpolitikk. Og latteren sitter løst. Humor er en universal måte komme hverandre i møte på.
Språkkafeen holder åpent på mandager kl 1830. Selv om det er en trofast gjeng med norskfødte surndalinger som møter opp, skulle de gjerne sett at det kommer flere, forteller Else Brandvoll Andresen. Her er alle velkomne. Både Else og Fisha er imidlertid enige om at det hadde vært kjekt om det kom kom flere menn. Mange av innvandrerne er menn, og de skulle gjerne ha blitt kjent med flere norskfødte menn som bor i Surnadal.