Norske lakseelver:

En elv, stille med grønne trær i bakgrunnen, en ås. i elva står en fisker og kaster med fluestang. Snøret bugner seg i lufta

Det brenner et blått lys for villaksen

Fredag sendte Miljødirektoratet ut ei pressemelding om at de vil legge opp til at laksefisket blir ytterligere avgrensa fra sesongstart i elver der det har vært lite laks de siste åra. Her er Norske lakseselvers kommentar.

Norske lakseelvers kommentar til pressemeldinga fra Miljødirektoratet om neste års laksesesong:

Det brenner et blått lys for villaksen. Handler vi ikke nå, vil vi ikke ha villaks for kommende generasjoner.

I år så vi en generell nedgang i villaksbestandene over store deler av landet. Det var ille der det ikke er stor oppdrettspåvirkning, men det var katastrofalt der det er stor oppdrettspåvirkning.

Klimaendringene påvirker villaksen. Det beste vi da kan gjøre er å fjerne de andre problemene, og vi begynner med de største.

Ny teknologi og forbud mot åpne merder

Tre av de fire største truslene mot villaksen skapes ifølge forskerne av lakseoppdrett; lakselus, rømming og sykdom. Grunnen til dette er produksjonen av oppdrettslaks i åpne merder i de norske fjordene. Dette er en teknologi som må skiftes ut umiddelbart og som vil gi umiddelbar effekt.

Regjeringen behandler nå Havbruksmeldingen. Den blir avgjørende for villaksens overlevelse.

Norske Lakseelver mener at for å få fart på en overgang til 0-utslippanlegg, må et forbud mot åpne merder i 2032 kobles med et tilbud om vekst basert på teknologibytte langs hele kysten. Dette kan man få til hvis den foreslåtte miljøfleksibilitetordningen gjennomføres med en god innbyttefaktor fra åpne merder til 0-utslippanlegg. Dette er både oppdrettere og Norske Lakseelver enige om.

Krav om null utslipp

Miljøfleksibilitetordningen må få entydige funksjonskrav. Kravene må være null utslipp av luseegg og luselarver, null rømming og null utslipp av slam og næringssalter til miljøet.

Norske Lakseelver organiserer 128 forvaltningslag i norske lakseelver. Vi vil nå jobbe tett med Miljødirektoratet og forvaltningslagene i å utarbeide best mulig overvåking og rutiner for neste års laksefiske.

Powered by Labrador CMS