Bølger av håp - Norea mediemisjon
Da Norea Radio starten sine sendinger 30. desember 1956, skrev den kjente sangforfatteren og Utsynredaktøren Trygve Bjerkrheim sangen Gjer Kristus kjend. I et av versa skrev han: Med lysets hast send ut det sæle bod! Det vegen finn til millionar heimar, i alle land, med bodskap glad og god.
Da Norea Radio starten sine sendinger 30. desember 1956, skrev den kjente sangforfatteren og Utsynredaktøren Trygve Bjerkrheim sangen Gjer Kristus kjend. I et av versa skrev han: Med lysets hast send ut det sæle bod! Det vegen finn til millionar heimar, i alle land, med bodskap glad og god.
Norea startet sine radiosendinger som nådde inn til mange heimer. I vårt land var det mange som stilte sin radio inn på kortbølgen for å finne fram til sendingene. Kvaliteten kunne variere med skurring og dårlig lyd, men det var til stor glede for mange at de kunne sette seg ved radioapparatene for å høre kristen forkynnelse og sang. Den eldre generasjonen har nok mange gode minner fra disse sendingene.
I dag produserer Norea mediemisjon program som sende på mange måter. Fortsatt sendes det radioprogram, men i vår tid benyttes også TV og Internett som formidlere av programmene.
Martin Birkedal, som har arbeidet i Norea i 30 år, besøkte nettopp Eidet bedehus i Surnadal og orienterte om Norea sin virksomhet Han fortalte om hvilke mulighet vi har i Norge til å høre og se Noreas sendinger og spesielt om det internasjonale arbeidet. Norea lager og sender program på 40-50 forskjellige språk i samarbeid med mange radio- og TV-partnere rundt om i verden.
Birkedal tok oss med til Nord-Korea, Kina, Indonesia og Usbekistan og fortalte om de ulike utfordringene som folket i disse landene har. Vi fikk også høre om gleden som sendingene gir lytterne og seerne. For en kristen medie-aktør er Guds ord det viktigste budskapet som skal formidles, men det sendes også mange rene undervisningsprogram.
Det er ofte vanskelig å reise inn i mange land og dessuten problematisk å få kontakt med innbyggerne der. Men radio- og TV-signaler ser ingen landegrenser,
Vi fikk høre hvor vanskelig det er for Nord-Koreas innbyggere å lytte til kristne radiosendinger. Dersom det blir oppdaget kan det få alvorlige konsekvenser for dem – både med avhør, tortur og lange straffer i fengsel og fangeleirer. Det er farlig å ha en Bibel i Nord-Korea. Utlendinger som reiser rundt i landet blir strengt overvåket og har få muligheter til fritt å møte landets befolkning. Det gjelder i enda større grad frihet til å formidle Bibelens budskap.
Indonesia er et muslimsk land. I muslimenes hellige bok, Koranen, er Jesus omtalt som en profet. Birkedal fortale om møtet med en imam som ønsket mer kunnskap om Jesus. Han var takknemlig for at de de fikk tilbud om radioprogram som kunne fortelle folket om Bibelens Jesus.
Han fortalte også om en jente i et lukket land i Sentral-Asia som hadde hørt Noreas sendinger. Hun fikk stipend til å studere ved Gimlekollen mediesenter (der Norea også holder til). Her fikk hun oppleve å lese Bibelen på sitt eget språk – et språk som Bibelen nettopp var ferdig oversatt til.
Det var svært interessant å høre hvordan folk i mange land tok imot radio- og TV-sendingene. Mange er blitt kristne gjennom det de fikk høre. Vi takker Martin Birkedal for en interessant kveld.
Dersom du ønsker mer kunnskap om Norea og arbeidet som mediesenteret driver, kan du søke opp Norea.no på internett. Der ligger mange videofilmer og opptak fra både eldre og nyere program, og Norea Radio sender kristen musikk hele døgnet. Har du DAB-radio, kan du også søke opp Noreas radiosendinger der.