Ingen visste at spranghoppa Tussi bar på en stor hemmelighet
Malin Ulvestad (24) har hest som sin store lidenskap, og har drevet med sprangridning siden hun var liten jente. Studier har hatt hovedfokuset de siste årene, men i fjor sommer var Malin klar for å ta opp igjen interessen. Hun fant drømmehesten i Ungarn, og var mer enn klar for å starte treningen.
Sommeren 2020 kjøpte Malin den 3 år gamle ungarske varmblodshesten Tussi. På grunn av koronapandemien kunne hun ikke reise og hente hesten selv, så den ble over fem transportetapper fraktet nordover til Melhus i Trøndelag.
- Jeg kjøpte hesten usett, og måtte bestille transport fra Ungarn til Melhus. Gleden var stor da jeg kunne hente henne i juli i fjor, sier Malin.
Tussi var ikke innridd, og Malin måtte starte helt fra begynnelsen med trening. Målet har hele tiden vært å starte konkurranseridning sommeren 2021.
- Jeg har brukt vinteren på innridning, og vi har hatt mange gode treningstimer, sier Malin.
God og rund buk
I løpet av vinteren begynte Tussi å legge på seg, og salen ble trangere.
- Jeg var sikker på at hun spiste for mye, og satte henne på diett. Jeg var også innom saltilpasser på Øysand. De kommenterte at hun var “god og rund”, men det var ingen som var på tanken på at hun kunne være drektig, sier Malin.
For det skulle vise seg å være sannheten. Malin hadde uvitende kjøpt seg en hest som var med føll!
- Vi har flere ganger kommentert at hun er en usedvanlig rolig, enkel og snill unghest. En brunstig hoppe kan fort bli sur og vanskelig, men det var heller aldri et problem. Naturlig nok, når vi vet at hun aldri har vært i brunst, ler Malin.
Drektige hester skal ikke utsettes for stress, og transport må unngås hvis det ikke er absolutt nødvendig. Næringsrik og balansert foring er også viktig for utviklingen av føllet. Kraftig trening anbefales ikke under drektigheten.
- Tussi har vært utsatt for det meste av det som ikke er greit under en drektighet. Spesielt ille er de fem døgnene hun var på reise fra Ungarn. Det er helt utrolig at hun ikke kastet føllet i en slik stresset situasjon, sier Malin.
For historien fikk en lykkelig slutt.
14. april oppdaget Malin at Tussi har satt jur. Det skjer vanligvis noen uker før fødselen.
- Da tok vi raskt kontakt med veterinær Vigdis Burger. Hun var ikke i tvil, og kunne fortelle oss at føllet lå klart i fødselskanalen. Jeg var i sjokk i flere dager, sier Malin.
Glad det ble født en ridehest, og ikke et esel eller zebra
27. april kom en velskapt hingst til verden i stallen på Øyskog.
- Det var en stor lettelse at føllet var frisk og fin. Jeg har kjent på dårlig samvittighet for hvordan Tussi har blitt behandlet under drektigheten. Så sent som for 1 måned siden var vi på sprangtrening i ridehallen. Heldigvis er hun i god form etter fødselen, og det hele endte godt, sier Malin.
Malin og resten av familien var veldig spent i dagene før fødselen.
- For alt vi visste kunne det komme en blanding av både esel og zebra, ler Malin.
Malin og mamma Laila Ulvestad tok kontakt med tidligere eier av hesten. Fødsel i april, betyr at Tussi var to måneder på vei da hun ble solgt.
- Hun sier hun ikke visste, men det er vi litt i tvil om. Jeg hadde aldri kjøpt henne om hun var drektig, og det var hun selvsagt klar over. “It was a accident”, var svaret vi fikk, sier Malin.
Malin har fått svar på hvem tidligere eier mener er føllets far. Om det stemmer, vil det være en hingst med god stamtavle.
- Vi kommer til å sende inn hårprøve av føllet, og be om hjelp fra det ungarske rideforbundet. Vi må få en DNA-prøve fra hingsten som muligens er far, for å se om det er en “match”. Det er viktig å få en korrekt stamtavle, sier hun.
Nyter livet som "bestemor"
Det fire dager gamle føllet har foreløpig ikke fått navn.
- Vi spekulerer mye på dette, og tenker vi må kalle det for noe som passer omstendighetene. “Nice Surprise” eller noe lignende. Vi må tenke litt mer på det, sier Malin.
Tussi skal få være i ro noen måneder, før sprangtreningen starter opp igjen i høst. Føllet skal få være på Øyskog frem til jul i første omgang.
- Da må vi sende han bort for avvenning, slik at han får gå sammen med jevnaldrende. Så får vi se hva som skjer når han blir litt eldre. Vi er flinke til å kjøpe hester, men ikke så flinke til å selge. Jeg tar det som det kommer. Nå skal jeg bare nyte tiden som nybakt bestemor, smiler Malin.