Den store hyttedagen og Hytteseminaret nærmer seg:
Inviterer til regional hyttesatsing
Fredag 15. oktober inviterer Rindal Næringsforum og Rindal kommune til nysatsingen Hytteseminaret i Rindal, og dagen etter er det klart for Den store hyttedagen.
– Dette skal være den beste regionale arenaen for det lokale næringslivet, sier daglig leder Tom Godtland i Rindal Næringsforum.
Han gleder seg stort til å kunne ønske velkommen til både hytteseminar og hyttedag, der påmeldingene allerede har begynt å strømme inn.
I skrivende stund har nærmere 40 aktører meldt seg på Den store hyttedagen, som ble en stor suksess i debutåret 2019. Evalueringen blant utstillerne i etterkant, viste at tre fjerdedeler mente arrangementet var over all forventning, og samtlige mente at det burde gjentas.
– Hyttedagen blir arrangert over samme lest som sist, og vi regner med å ende på rundt 50 utstillere. Da har vi fylt opp både inne i- og utenfor Rindalshuset, sier Godtland.
– Et arrangement alle kan tjene på
Alt fra hyttebyggere, interiørfirma og møbelprodusenter til el-firma, rørleggerfirma og snekkerfirma er påmeldt, og grunneiere har også meldt sin ankomst.
I forbindelse med Den store hyttedagen blir det både kino og, etter planen, åpent bibliotek. Nytt av året er at det også blir kåring av beste stand.
Selv om samfunnet, slik det ser ut nå, åpnes igjen før arrangementet, blir det tatt smittevernhensyn i form av at håndsprit vil være tilgjengelig, samt at folk som er syke oppfordres til å holde seg hjemme.
Godtland håper at lokale bedrifter benytter seg av anledningen til å vise seg fram i Rindalshuset.
– Vi vet det kommer veldig mye hyttefolk på dette arrangementet, men det kommer også veldig mange andre. Slik sett, er dette et arrangement alle kan tjene på, både det lokale næringslivet, hytterindalingene og kommunen.
Åpner for utstillere fra Surnadal og Orkland
Den store hyttedagen startet som et Rindals-arrangement, men denne gangen er det åpnet for utstillere fra Surnadal og Orkland i tillegg. Dette blant annet etter tips fra utstillerne fra den første utgaven av hyttedagen.
– Skal vi gi hyttefolket et komplett tilbud, må vi kanskje vise fram tilbud de kan finne i nabokommunene våre. Alle utstillerne har, på en eller annen måte, tilknytning til hyttenæringa. Så der har vi stramma litt inn fra forrige gang, dette er ikke som en vanlig Torgdag, sier Godtland.
Han håper at hyttedagen kan få folk til å satse på nye tilbud, som kan skape en vinn-vinn-situasjon for tilbyderne og hytterindalingene:
– Vi har for eksempel bønder, som allerede ved til- eller brøyter snø for hyttefolket. Kanskje kan de se om det er noe i den daglige produksjonen deres, som også kan brukes til hyttefolk?
– Kan hente ut 60 millioner kroner
Tom Godtland håper etter hvert å etablere en regional hytteservice, som ikke nødvendigvis skal være en bedrift, men en overbygning, der alle kan legge inn tjenestene de tilbyr hyttefolket.
– Tanken er at det kan bli et nettsted, for eksempel, der de som har hytte kan gå inn og finne alt de trenger.
Han mener en slik felles overbygning er spesielt viktig fordi regionen rundt Trollheimen er en så stor hytteregion.
– Rindal, Surnadal, Heim, Orkland, Aure, Rennebu og Oppdal har drøyt 45 000 innbyggere, og har omtrent like mange hytter per innbygger som i landets største hytteregion – Ringsaker, Trysil og Hol. De har 19 000 hytter til sammen, vi har 16 000, sier Rindal Næringsforum-sjefen, og fortsetter:
– Det som er spennende med dette, er at hver hytteeier, ifølge undersøkelser, bruker rundt 60 000 kroner i året på hytta si. Det gjelder alt av tjenester, handel og aktiviteter. For Rindal, med rundt 1 000 hytter, betyr det 60 millioner kroner, som vi kan hente ut.
Seminar til hjelp for lokalt næringsliv
Dagen før hyttedagen er det klart for en nysatsing: Hytteseminaret i Rindal, med det overordnede temaet «Er vi hyttekommuner eller kommuner med mange hytter?».
I tillegg til mat levert av Stian Kooyman, og innledning ved Tom Godtland selv, vil Nyli AS, ved Henning Nybø og Øistein Lindmark, snakke om lokal verdiskaping.
– De har spesialisert seg på lokal verdiskaping opp mot hyttenæringa, og har erfaring med rådgivning for Norges mest populære hytteområder. De har også jobbet med store prosjekter i lokalt næringsliv, med hyttefolket som målgruppe.
Godtland mener dette er midt i blinken for store deler av næringslivet i Rindal.
– De kan hjelpe næringslivet med å øke inntektene sine fra hyttefolk, og med å bli mer synlige for denne målgruppa. De fleste bedrifter i Rindal og regionen har god bruk for dette, og jeg ser at nesten 100 prosent av medlemmene i Rindal Næringsforum vil ha direkte eller indirekte glede av at hyttefolket legger igjen mer penger her.
– Alle som har interesse av hyttenæring kan melde seg på. Risikoen ved å møte opp er at bedriftene kan få mer å gjøre, ler Godtland.
Generasjonsskifte blant norske hytteeiere
Hytteseminaret, som er et regionalt tilbud og allerede har påmeldte fra både Rindal, Surnadal, Heim, Orkland og Aure, vil også ta for seg generasjonsskiftet, som nå pågår blant norske hytteeiere.
– Hytteeierne blir yngre, og med det kommer nye behov, ønsker og forventninger til både hytta og lokalområdet rundt. De er ute etter nye typer produkter og tjenester, som gir lokale bedrifter nye, unike muligheter, sier Godtland, og fortsetter:
– Hytteundersøkelsen vi hadde for tre år siden, viste at flere og flere hytterindalinger vil være en del av lokalbefolkninga når de er her, og at de vil bruke en del av tjenestene vi har her. Derfor er det viktig at vi jobber med organisering og synlighet.