Demensaksjonen 2023:
– Ta godt imot bøssebærerne!
I neste uke arrangeres Demensaksjonen i hele landet. Lokallagene av Nasjonalforeningen for folkehelsen i Surnadal og Rindal også med på det. Her blir det innsamlingsaksjon i midten av uka, tirsdag 19. - torsdag 21. september.
De lokale foreningene er Surnadal demensforening og helselag, Åsskard helselag og Rindal demensforening. Fredag var de innom Surnadal vidaregående skole for å informere russen om Demensaksjonen.
Setter stor pris på hjelpen
Hvert år siden 2005 har Surnadalsrussen hjulpet til med bøssebæringen i Demensaksjonen. Dette setter de lokale demensforeningene stor pris på. I tillegg blir elever fra "innsats for andre" ved SUBUS med på årets innsamling, pluss en del av foreningenes egne medlemmer, slik at de får dekt opp mest mulig av de to kommunene.
Mangler bøssebærere i Rindal - Kan noen hjelpe?
I Rindal mangler det bøssebærere som kan dekke øverbygda, fra Mjohølkrysset og oppover. Bettina Røen Helgetun, som er leder i Rindal demensforening, håper at noen vil melde seg og hjelpe til med dette. Runden kan tas en eller annen gang i løpet av uka, mandag 18. - søndag 24. september.
Fredag ettermiddag vil Rindal demensforening også sitte med bøsser i gangen ved Extra Rindal.
Det meste går til forskning
Det blir stadig mer demens i samfunnet, fordi befolkningen blir eldre. Det er også viktig å vite at det ikke bare er eldre mennesker som rammes.
Det meste av pengene fra demensaksjonen går til forsking på demens. Slik forskning foregår over hele verden, og med små skritt går det framover. Forsking er utrolig viktig, for om mulig å få løst dette problemet i framtida.
Kan få midler tilbake lokalt
Det er også slik at de lokale foreningene kan søke om å få midler tilbake fra Nasjonalforeningen for Folkehelsen, og det gjør de både i Surnadal og i Rindal. De får penger til tiltak som kommer samfunnet til gode, ikke minst til positive opplevelser og andre lokale tiltak for demente.
Nesten alle vil oppleve at noen de kjenner blir rammet av demenssykdom en eller annet gang i løpet av livet. Også blant russen er det mange som har kjent eller kjenner til noen med demens.
Vis at du betaler!
Nå har det blitt slik at det fleste må betale med VIPPS for å bidra. Da bør de vippse når bøssebærerne kommer, og vise fram at de har bidratt, ellers er det lett å glemme. Det er viktig at det er de lokale foreningenes VIPPS-nummer som brukes, slik at de har oversikt over hvor mye penger som kommer inn gjennom den lokale aksjonen.
Liv Botten i Surnadal demensforening og helselag oppfordrer alle om å støtte opp om arbeidet for å bekjempe demens når de får besøk av bøssebærerne.
ANNONSE: