Oppfordring fra brannvesenet etter ulmebrann:

Ulmebrann i skogsterreng.
Ulmebrann i torva på Kvanne.

Pass på at bålet er helt slukket før du forlater bålplassen!

Onsdag i forrige uke ble brannvesenet i Surnadal kalt ut for å slukke en ulmebrann i terrenget på Kvanne.

Publisert

Brannen ble oppdaget på en regnværsdag. Brannsjef Tor Arne Moen forteller at det mest sannsynlig har ulmet under torva i flere dager, og da brannvesenet kom fram var flere kvadratmeter av skogbunnen brent. 

Brannsjefen vil ikke spekulere i hva som er årsaken til akkurat denne brannen, men det kan ha vært et bål som ikke har blitt slukket ordentlig, slik at glør har ulmet i torva og blussa opp igjen etter noe tid. Moen påpeker at selv om det regner og er vått i terrenget, så kan det være tørt i torva under, og det kan brenne nedover i grunnen. Når man brenner bål er det alltid svært viktig å passe på at det er helt slukket før man forlater stedet.

Brannsjef Tor Arne Moen.

På grunn av skogbrannfare er det generelt bålforbud i Norge fra 15. april til 15. september. De siste par ukene har det altså vært tillatt å tenne bål i skog og mark.

Sjekk lokale forhold og husk bålvett 

I midten av september sendte Norsk Friluftsliv ut en pressemelding, der de skrev at det uansett er viktig å ta visse forholdsregler før du tenner opp bål.

– Bålet er for mange en viktig del av turopplevelsen, særlig nå når høstmørket senker seg og kveldene blir kjøligere. Bålet gir både varme og hygge, og er for mange et samlingspunkt i naturen, sier generalsekretær Bente Lier i Norsk Friluftsliv, og fortsetter:

– Retten til å tenne bål i skog og mark er en viktig del av allemannsretten, men forsikre deg alltid om det er trygt å tenne bål der du er. Selv om høsten ofte byr på fuktigere forhold, er det viktig å huske på at skogbunnen fortsatt kan være tørr etter sommeren. Vær obs på vær- og vindforhold, og sørg for at glørne er helt slukket før du går.

Sporløs ferdsel gjelder 

Søppel er den tingen flest irriterer seg over når de er på tur, ifølge en spørreundersøkelse Ipsos har gjort for Norsk Friluftsliv. Lier minner derfor om å alltid rydde opp etter bålkosen. 

– De fleste er flinke å rydde etter seg, men dessverre ser vi at noen lar matemballasje ligge igjen på rasteplassen. Ta alltid med deg en pose å ha søppel i, og sørg for at naturen er minst like fin for de som kommer etter deg. 

Generelle tips til trygg bålbrenning: 

  • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold. 

  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten. 

  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet. 

  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon. 

  • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg. Berget kan sprekke av varmen fra bålet, og det blir varige skader. Husk sporløs ferdsel. 

  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det, og kan slukke ved behov. 

  • Ha egnede slukkemidler lett tilgjengelig. 

  • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel. 

  • Når du forlater bålplassen, skal bålet være helt slukket.

Powered by Labrador CMS