Kåring av årets værlam i Surnadal og Rindal:
Magne tok storeslem
Søndag kåret Surnadal Spælverring årets værlam i Surnadal og Rindal. Som så mange ganger tidligere var det Magne Heggset som kunne smile bredest etter konkurransen. Spælsauene til sauebonden fra Surnadal endte like godt opp med alle tre sløyfene.
Kåringen ble arrangert i fjøset til Mats Ranes på Gulla i Surnadal.
- Dette er årets høydepunkt, og en dag vi sauebønder gleder oss til, sier Ranes.
Hver høst arrangerer væreringene landet rundt kåring av værlam. Det er her det første utplukket av fedre til neste generasjon av lam skjer.
På nettsida til Norsk Sau og Geit kan vi lese at kåringa danner grunnlaget for det videre utvalgsarbeidet på hanndyrsida, der de beste lammene settes inn som prøvevær til avkomsgransking i en værering.
Værlammet som skal stilles til kåring må være registret i Sauekontrollen senest dagen før kåringsdatoen med korrekte opplysninger om ørenummer, rase, kjønn, fødselsdato, mor, far, høstvekt og høstveiedato. Lammet må ha en O-indeks (avlsverdi) på minst 115 for gå gjennom kåringa.
På kåringa bedømmes lammet på beinstilling, ullkvalitet og bruksegenskaper. Ti poeng er toppscore, og for at kåringa skal være gyldig må alle egenskapene få karakter over 6.
På årets kåring i væreringen for Surnadal og Rindal stilte seks sauebønder med til sammen 26 lam. Bøndene som stilte var Magne Heggset, Mats Ranes, Ingmund Halgunset, Einar Gjulstad Asphaug, Marit Solheim og Jostein Hausberg.
Av 26 lam ble 25 kåret. Fire gikk videre til finalerunden, hvor de tre beste ble premiert av dommerduoen Atle Moen fra Fræna og Kent Berg fra Soknedal. Det er avlsutvalget i Møre og Romsdal som setter opp dommerne i de ulike væreringene.
- Et prakteksemplar
Kåringen endte med full pott til Magne Heggset (79) fra Surnadal. Med to tiere og én nier, var det ingen tvil om hvilket lam som var konkurransens beste.
- Vinnerlammet er rett og slett et prakteksemplar. Han har sjelden god ullkvalitet, og er veldig nær det vi kan beskrive som et optimalt værlam, sier dommer Atle Moen.
Væren til Einar Gjulstad Asphaug tok 4. plassen.
Heggset liker ikke å skryte av seg selv, men det er ingen tvil om at 79-åringen kan sine saker. Kåringen er et bevis på et langsiktig og godt avlsarbeid.
Fra nyttår vil Heggset pensjonere seg, og overlater driften til sin datter, Ingrid.
- Neste år fyller jeg 80 år, så nå er det på tide å trappe ned. Jeg gir meg på topp, smiler Heggset.
I november starter paringen, hvor de beste værene i ringen får i oppgave å sørge for god produksjon rundt omkring på gårdene i Surnadal og Rindal.
- Vi i styret bestemmer hvilke lam vi ønsker å ha med oss videre i væreringen. Vanligvis pleier det å være rundt 18-19 prøvevær, som skal reise rundt om på gårdene for å produsere. Fra fjorårets kull vil 8-10 gå videre som såkalte «eliteværer», sier styremedlem Mats Ranes.
Målet er å få solgt eliteværer videre til sædbanken.
- Vi solgte nettopp tre værer, og det opplever vi er stor stas. Det ligger litt prestisje i dette, smiler Ranes.
Mistet mange lam
Å være sauebonde er ingen dans på roser. Mange av sauebøndene i distriktet opplever store tap av lam i år, og det er jerven som får skylda.
- Vi er ikke i tvil om at det er jerven som står bak mye av tapet. Vi finner kadaver uten hode, noe som er et sikkert tegn på at jerven har tatt livet av sauen. Det er et økende problem i distriktet vårt. I 2018 mistet jeg seks lam, i fjor mistet jeg 20 og i år 36. Det er klart at det tærer på motivasjonen. Heldigvis har vi dager som dette, hvor alt bare er gøy. Kåring av værlam er den artigste dagen i året, sier Ranes.
VG skrev nettopp en sak om sauetapet i Surnadal: Jerven tar knekken på bøndene – Ute av kontroll