Klart for ny Boktafestival
Vil sette Bokta på kartet - med lokalhistorie, kortreist øl og god underholding
Årets Boktafestival går av stabelen 9. og 10. august, på Trøknaholt i Bokta i Rindal. Den forrige Boktafestivalen ble en suksess, så denne gangen blir programmet litt utvidet, opplyser festivalkomiteen.
Konseptet Boktafestivalen så dagens lys i 2022. Festivalkomitéen besto selvsagt, da som nå, av boktinger. I utgangspunktet var ambisjonen å arrangere en slik festival annethvert år. Nå har ambisjonen økt litt. Hvis det blir suksess denne gangen også, så kan det kanskje bli en "minifestival" neste år, og en større Boktafestival igjen i 2026, antyder de.
"Bokta og begge endan"
Festivalkomitéen er opptatt av å sette Bokta på kartet, selv om Bokta strengt tatt ikke er et offisielt stedsnavn. De understreker at de jobber for trivsel i Bokta, for identitet, og det å være stolt av å være bokting. Og det synes de at de har lyktes med.
Det er nok ikke alle som ikke vet hvor Bokta er, men det er i alle fall kjent for godt voksne rindalinger. Bokta var, så vidt vi vet (red.anm.), opprinnelig ei elvebukt i Rindal, "Røssbukta". I dag er området som kalles Bokta litt utvidet. Det er omtrent det samme området som gamle Løfall skolekrets, altså midt i Rindal kommune (midt på gjennomfartsvegen gjennom Rindal, fv65, vel å merke). I forbindelse med Boktafestivalen i 2022 ble Bokta betegna som "Rindals geografiske og kulturelle sentrum".
Primus motor for Boktafestivalen, Magne Løfaldli, har i den sammenheng et forslag til nytt slagord for Rindal kommune: "Oss he Bokta og begge endan'". Dette sier han med glimt i øyet, vel vitende om at det kanskje ikke faller i like god jord i alle deler av bygda...
Ikke bare for boktinger!
Også denne gangen blir store deler av festivalprogrammet preget av Bokta. Det blir mye kultur, og litt lokalhistorie. Men komitéen presiserer at dette ikke er et arrangement bare for boktinger. Her er alle velkomne!
Komitéen kan fortelle at det satses litt større denne gangen enn forrige gang. Nå har de leid inn et stort og solid telt. Alt som skal skje blir inne i teltet, trygt for både vind og regn. I skrivende stund sier langtidsværvarselet at det skal bli oppholdsvær og bra temperatur disse to dagene, og komiteen håper og tror at det slår til.
– Og så er vi så heldige at vi får være her på denne enestående fine plassen, sier Magne Løfaldli, med henvisning til den tidligere campingplassen på Trøknaholt. Her er det god plass, også til parkering. Om det skulle bli fullt på parkeringsplassen, så kan også gammelveien brukes, sier Leif Magne Røen.
Leif Magne bor på Trøknaholt, hvor han har snekkerverksted og lager kjelker og hagemøbler, og andre treprodukter etter ønsker og mål. Det tidligere servicebygget på campingplassen er bygd om til verksted av Ole Geir Schanke, som er verdensmester i taxidermi. Det står også igjen et par campinghytter på plassen, som kan leies ut til overnatting. Plass til bobiler og telt, hvis det skulle bli behov. Tidligere har noen fiskere hatt tilhold her om sommeren, men nå er elva som kjent stengt for fiske ut sesongen.
En fordel å være bokting?
Tilbake til årets Boktafestival. På fredagskvelden starter festivalen med kviss, men ikke Boktakviss, Eller... kanskje lurer de inn ett Bokta-spørsmål, eller to...? Her er ikke komiteens medlemmer helt enige enda:
– Skal vi si at det er en fordel å være bokting, spør den ene.
– Nei, nei. Det blir en variert kviss. Det blir ikke boktaspørsmål, sier den andre
– Ja, men generelt er det jo en fordel å være bokting, repliseres det.
– Ja, selvfølgelig!
Den siste påstanden nikker alle rundt bordet samtykkende til.
– Men vi vil understreke at det ikke er en Boktakviss, det er heller ikke en fotballquiz eller skiquiz. Det er varierte spørsmål, slik at alle kan svare rett på noen. Og så håper vi selvsagt på påmelding fra noen Bokta-lag, sier Marit Bakk.
Det blir 50 spørsmål, og det er plass til 4 - 6 deltakere på hvert lag. Festivalen har fått skjenkebevilling, både for kvissen fredag kveld og for Boktakvelden lørdag. Så på begge disse arrangementene er det 18-årsgrense og forhåndspåmelding.
Historien om Løfall lysverk
På lørdagen blir det et kulturelt arrangement på ettermiddagen. Dette blir åpent for alle, og man kjøper inngangsbillett ved ankomst.
Det starter med et historisk tilbakeblikk på Løfall lysverk, som var i drift i perioden 1947 - 1979. Lars Trønsdal er den som vet mest om lysverket i dag, så han vil fortelle litt om drifta. Magne Løfaldli har funnet mye informasjon og bilder fra lysverket, og han har faktisk også funnet igjen teksten til en en sang som ble skrevet av Martin T. Heggem, Nybakk, til åpninga av lysverket. Sangen har tolv vers, som vil bli lest opp. Det første verset er slik: "Mellom lier og fjell utmed Trøkna, skal no boktingan bøgg se et verk. Det bli arbeid med kjøreng og gravad, og i sær for dem som e sterk."
Bygget til lysverket står fortsatt, ovenfor Trøknaholt, med alt inventar intakt. Det blir en guidet tur dit, for de som har lyst til å se. Dette er en lett fottur på ca 5 minutter, som nesten alle klarer å gå. Og hvis det er noen som ikke klarer å gå, så er det også mulig å kjøre dit, sier Leif Magne Røen.
Gruvedrifta på Løkken
Neste post på programmet blir også historisk. Inge Helgeton kommer for å fortelle om gruvedrifta på Løkken, og den betydningen arbeidsplassene der har hatt for rindalssamfunnet. Inge Helgeton bor på Svorkmo, har vokst opp på Løkken, og har aner fra Rindal, som etternavnet tilsier. Han har stor interesse for både nyere og gammel industrihistorie, og også stor interesse for Rindal, så han har mye å fortelle.
Red.anm. Her kan det kanskje være interessant med et lite tilbakeblikk på artikkelen om arrangementet "Slekters gang" på Rindal skimuseum i 2017, der blant andre Inge Helgeton var med.
Magne Løfaldli påpeker vi alle har et ansvar for å ta vare på historien. Det er alt for mye som går i glemmeboka.
– Det er vår generasjon som må ta vare på etterkrigshistoria, ellers forsvinner den, sier han.
På dagtid lørdag blir det også salg av kaffe og lokal bakst, samt lokalprodusert flatbrød, håndverks- og håndarbeidsprodukter. Komitéen jobber også med å få til innslag med lokale musikere.
Boktakveld med svært variert program
Lørdag kveld blir det som nevnt Boktakveld med underholdning. Her blir det ølsmaking og grillmat fra Sylte gårdsslakteri, samt salg av øl og vin. Derfor 18-årsgrense og forhåndspåmelding.
Det er tre bryggerier med lokal tilknytning som deltar. I Bokta er det to bryggerier, Trøkna Bryggeri på Rønningen og Boktens bryggeri i Øyen. Nytt i år er Hallfreds brygghus, som blant andre Ole Einar Stavne står bak. Om ikke han defineres som bokting, så er det i alle fall ikke langt unna! Hallfreds brygghus har tilhold i Trondheim, og driver litt mer profesjonelt enn de før nevnte. De deltar blant annet på nasjonale ølfestivaler.
"Storlygar'n" Øyvind Holte har sterke aner fra Bokta. Han kommer til Boktakvelden for å fortelle historier.
Gøril Eide vil også bidra med underholdning. Hun skal framføre sitt "kåseri om kropp og påvirkning, sett fra et historisk og lokalt perspektiv". Gøril er oppvokst i Bokta, den gangen med etternavnet Bakk. Nå bor ho i Trondheim og jobber som fysioterapeut.
I tillegg blir det et innslag med Hans Magne Brønstad, Lasse Løfaldli og Ragnhild Mogstad, som alle i høyeste grad er lokale. Ragnhild og Lasse bidrar med revyinnslag. Hans Magne deltok på forrige festival med to sanger, nå utvider han repertoaret til tre, røper komiteen.
Karstein Mauset er kapellmester, og han tar sikkert også et par låter.
Orkland-bandet 30. april band, med blant andre Inge Helgeton, spiller til dans ut i de små timer.
– Bestill billett i god tid!
På grunn av matservering og skjenkeløyve er det satt et tak på antall billetter på Boktakvelden. Billettene kommer helt sikkert til å bli utsolgt på forhånd, så her er det viktig å være ute i god tid for å skaffe seg billett, presiserer komitéen.
På den forrige Boktakvelden var det flere som var for sent ute, husker de. Men er det utsolgt så er det utsolgt, slår de fast!
Frivillig organisasjon
Festivalkomiteen forteller at Boktafestivalen nå er registrert som organisasjon i Frivillighetsregisteret, med egne vedtekter.
Her heter det blant annet:
"Boktafestivalen er en frivillig ikke fortjenestebasert forening registrert i Frivillighetsregisteret, bestående av medlemmer med en definert tilknytning til Bokta i Rindal kommune."
Om medlemmer og medlemsverving står det:
"Opptaksvilkår som medlem i foreningen Boktafestivalen:
Som medlemmer i Boktafestivalen kan alle bli som har minst en av følgende tilknytninger til Bokta:
I. Født i Bokta
II. Har vært, eller er fastboende i Bokta i mer enn 2 år
III. Har et helt spesielt lidenskapelig forhold til Bokta og mennesker som bor der
Verving av medlemmer skjer ved personlig kontakt, og styret avgjør i hvert enkelt tilfelle om kriteriet (ene) for medlemskap er oppfylt."
Og sist, men ikke minst, festivalkomiteen er svært takknemlige for at Rindal Sparebank har bidratt med en gave på 50.000 kroner til årets kulturarrangement.
ANNONSE: