Sesongavslutning på Sjøbruksmuseet
Søndag avsluttet Bøfjorden Historielag en noe avkortet, men innholdsrik sesong på Sjøbruksmuseet. Sodd, kaffe og foredrag om 75-åringen Bøfjord IL, var noe av det de oppmøtte fikk oppleve.
Bøfjorden sjøbruksmuseum holder åpent hver søndag i sommersesongen. I år og i fjor har sesongen vært noe avkortet på grunn av korona, men styret sier seg likevel godt fornøyd med besøket.
-Det bor 300 mennesker i Bøfjorden, likevel har vi et gjennomsnitt på mellom 50 og 60 besøkende, sier Bernt Bøe. Det kommer folk fra blant annet Aure og Kristiansund for å oppleve museet og høre på foredragene. Dessuten er bygdefolket flinke til å besøke museet. Vi har stamgjester som kommer hit hver søndag, og tar søndagskaffen her.
I sommer har sesongen vart fra midten av juni. Hver søndag mellom 13 og 17 har det vært åpen kafè. I tillegg er det et tema hver gang. Da kommer det gjesteforelesere, eller noen i styret holder foredrag.
Glimt fra 75-åringen BIL
Temaet denne søndagen var 75-års jubilanten Bøfjord idrettslag. Bernt G. Bøe viste lysbilder med glimt av de første 50 åra av 75-åringens historie. Her var det nok mang en Bøfjording som dro kjensel på lokale helter.
Fotball har vært den største greina idrettslaget. Men det har også vært drevet mye ski og håndball. Dessuten har Trimgruppa gjort seg gjort en kjempeinnsats med å merke hele 26 turstier i området.
Idrettslaget står også bak trimløpet Åskardfjorden rundt, gjennomført for første gang i 1973, samt Blåfjelløpet, det siste i samarbeid med Halsa IL. Blåfjelløpet går av stabelen for 50. gang neste år.
Gammel Sabb
I sjøbruksmuseets eie er en godt voksen båtmotor av merket Sabb. Motoren er mellom 50 og 60 år gammel, og ble i sin tid gitt i gave til museet. I dag er det Anders Vaagland og Gunnar Strand som har ansvaret for motoren. De hadde tatt turen søndag for å starte opp maskineriet.
-Uten at noen av dem var til stede, bestemte vi i styret at Gunnar og Anders skulle ha ansvaret for motoren, ler Bernt G. Bøe.
-Og da var det bare på høre etter, parerer Gunnar Strand.
Strand forteller at han ern interessert i båtmotorer, og har selv hatt et par båter med sabb-motor. Motoren er en såkalt semidiesel, og har et glødehode som må varmes opp før den startes opp. Og etter at prosedyren utføres etter alle kunstens regler, viser det seg at motoren starter på første forsøk.
-Den går veldig fint, er karene enig om.
Fra Cannes til Bøfjorden
Blant sjøbruksutstyr, bilder og modellbåter, henger det også en samekofte på Sjøbruksmuseet. Den er det Ole Flessen som, har donert. Historien bak er spesiell, og strekker seg fra Finnmarksvidda via Cannes til Bøfjorden.
I 1957 laget dokumentarfilmskaperen Per Høst filmen Same jakki. Same Jakki betyr Et år med samene, og handler om akkurat det. Høst oppholdet seg et år sammen med reindriftssamer på Finnmarksvidda. Filmen skulle vise seg å bli stor suksess, og kom så langt som til å representere Norge på filmfestivalen i Cannes samme år.
En av de som medvirket i filmen var Anders Penta. Penta drev flere campingplasser. Det samme gjorde Ole Flessen, som ikke bare drev campingplassen på Flessen, men også flere andre rundt i landet. Det var på den måten at Ole ble kjent med Anders Penta.
På et tidspunkt fikk Flessen den nevnte kofta av vennen fra Finnmarksvidda. Kofta var den samme som Penta bar i filmen. Flessen syntes et slik stasplagg burde være til glede for flere, og forærte den til Sjøbruksmuseet.
Sodd til 50
Det var mange som ville ta søndagsmiddagen og kaffen på sjøbruksmuseet, og ikke minst, høre historien om Bøfjorden Idrettslag. Etter hvert ble det fullt rundt bordene. Rundt 50 besøkende hadde tatt turen til museet.
Foruten mat, kaffe og foredrag fikk de frammøtte være med på trekningen av det årlige lotteriet. Til tross for halv sesong var det kommet inn rundt 20 000 kroner på loddsalget. Bernt G. Bøe takket publikum for både generøst loddkjøp og for alle de flotte gevinstene som var donert.