Stolte Miljøfyrtårn
Rett før jul kan tre nye Surnadalsbedrifter nå smykke seg med tittelen som Miljøfyrtårn. Bio Marine AS, Sewe Maskin AS og SpareBank 1 SMN fikk utdelt sine bevis som miljøansvarlige bedrifter av ordfører Margrethe Svinvik.
– Miljøansvar handler om å ha kontinuerlig fokus på egen drift. Et Miljøfyrtårn tjener både miljø, egen bunnlinje og fremtidige generasjoner, intet mindre. «Det gjør godt å gjøre godt» heter det seg, sa Svinvik i sin tale til de nysertifiserte Miljøfyrtårnene.
Dette gjør at Surnadal nå har totalt tolv sertifiserte bedrifter i kommunen. Miljøfyrtårn er den mest brukte sertifiseringsordninga for miljøarbeid i små og mellomstore bedrifter, med både generelle krav og spesifikke bransjekrav.
– Det er svært positivt at bedriftene tar et miljøansvar, noe dette er et bevis på. Dette er aktuelt for både små og store bedrifter, så det er interessant å se hvordan ulike bedrifter kommer frem til målet på forskjellige måter, sier Svinvik.
– En fullverdig godkjenning i EU
Med over førti års bransjeerfaring, leverer Bio Marine utstyr til oppdrettsbransjen og akvakulturnæringen, med merdemiljø og fiskevelferd som hovedaktivitet.
– Merdemiljøet er avgjørende for tilvekst og overlevelse. Med tanke på fôrutnyttelse så vet vi at tilgang på nok mat og oksygen er avgjørende for dyrene. Det første patenterte utstyret vi leverte var oksideringsutstyr til sjøvann, slik at oksygen ble på lokasjon uavhengig av ytre faktorer, forteller Solveig Haglund.
– Dette er en fullverdig miljøgodkjenning i EU, der vi er pålagt å ha konsulent i arbeidet med å jobbe frem dokumentasjonen. Deretter kommer en ekstern konsulent og gjør selve sertifiseringen. Det er veldig greit med en slik diskusjonspartner i prosessen.
– Vi har også brukt prosessen til mer enn bare sertifiseringen i seg selv. Vi har fått på plass gode HMS-rutiner blant annet, noe som går hånd i hånd med sertifiseringsprosessen. Det hjelper oss også med rapportering til eierne våre. Nå har vi skaffet oss et verktøy som vi kan bruke aktivt til å bevisstgjøre oss selv, leverandører og kunder, sier Haglund.
– Enkle og praktiske tiltak
På vegne av Sewe Maskin hadde styreleder Jon Magne Sæter og Olav Mogstad fra Eiksenteret Surnadal møtt opp siden Sewe Maskins egne folk ikke hadde anledning. De deler eierstruktur og har tette bånd, så det var naturlig del av synergien mellom de to.
Sewe er et nytt selskap med sitt første hele driftsår i år. Med tomt i Røtet og tre ansatte – og mål om totalt sju arbeidsplasser – driver Sewe import for Eiksenter-kjeden i Norge.
– Det har vært gjort en veldig god jobb det siste halvannet året, der vi har fått muligheten til å selge produktene våre til hele 48 Eiksentre i hele landet. Det viktigste som har skjedd er at vi har lansert den første fullelektroniske minilasteren til park, vei og vedlikehold i Molde, der den nå er på testkjøring, forteller Sæter.
– I tillegg har vi dialog med Viken fylkeskommune, som promoterer el-produkter mot sine kommuner. Vi betjener hele landet, men så lenge vi klarer å ha samme type kundegrupper som et Eiksenter skal Sewe være i Surnadal.
– Sertifiseringen er en viktig bit av det å være leverandør for det offentlige, supplerer Olav Mogstad.
– Det stiller krav til HMS og miljøtiltak som gjør at en tenker mer på det enn man ellers ville gjort. For vår del er det nok mest å hente på transportbiten, og i Surnadal er vi så heldige at vi har et transportknutepunkt med Surnadal Transport. Ellers er det snakk om enkle og praktiske tiltak som gjerne går hånd i hånd med økonomien, så miljøsertifisering er også gunstig i den forbindelse, sier Mogstad.
– Vi har måttet skjerpe oss
Siste fyrtårn i denne omgang var SpareBank 1 SMN der banksjef Berit Skralthaug var oppmøtt. Hun forteller om en større etterspørsel etter grønne produkter fra kundene.
– Det var en uvant spørsmålsstilling i begynnelsen. Så vi har virkelig måtte skjerpe oss slik at vi kan stå for bærekraften i det vi tilbyr til markedet. For vår del handler sertifiseringen om bevisstgjøring og kunnskap om miljø og bærekraft. Som bank kan vi stille krav til bærekraftig drift hos våre kunder.
Neste år øker også kollegiet hos Berit fra tre til tretten stykker, når de går sammen med Kombi Regnskap.
– Det blir veldig spennende. Det er positivt for oss og positivt for bygda, smiler Skralthaug.