Nordmøre gatebilklubb
Over tusen fikk glede av årets gatebilfestival
Gatebilfestivalen i Surnadal er et stort familiearrangement som er kjent langt utover både nye og gamle nordmørsgrenser. Med sitt brede mangfold og ulike aktiviteter, er dette en folkefest for alle generasjoner.
Bilkolonne
Nordmøre gatebilklubb startet med gatebilfestival i Surnadal i 2003, noe som ble en årlig tradisjon. Lørdag var det igjen duket for festival. Der kom det utstillere, bilstereodeltakere og publikummere fra mange steder. Mest fra Midt-Norge, men det kom også folk fra blant annet Hamar og Brumunddal.
Festivalen som startet klokken ti, viste seg igjen å bli en knallsuksess. Det første utstillingsområdet var fullt allerede klokken 11.15, og det var før bilkolonnen som kom nordfra ankom Røtet i Surnadal. Stjørdal Motorshow hadde nemlig arrangert samkjøring.
–De begynte med 40 biler fra Klett, og kom kjørende hit i kolonne med 54 biler. Så de så og si fylte opp den andre plassen, smiler lederen i Nordmøre gatebilklubb storfornøyd.
Mangfold og variasjon
Harald Bæverfjord Ranheim tok over som leder i klubben i vår. Det var en stor fryd å se alle som møtte opp. Hunder, barnevogner, små og store barn, ungdommer, voksne og godt voksne koste seg mellom motordur, festlig musikk, spøling, hopping og beundring. Og kjøretøyene som var utstilt var mange.
–Det er veldig stort mangfold og variasjon i biler og kjøretøy, alt fra helt originale til veldig ombygde. Det er traktorer, biler, motorsykler, snøskutere - alt mulig slags motorkjøretøy her.
–En surnadaling har hentet snøskuteren sin fra vinterlagring i Storås for å stille den ut, og skal opp igjen med den etterpå, legger han til.
Festivalen viser seg å nå alle aldersgrupper, og klubben synes det er veldig gøy å få med de yngre.
–Vi treffer et mangfold som er interessert i motor, her er noe for enhver smak. Her er gatebiler på utstilling, banebiler og stereo. Vi vil at flest mulig skal komme, om du så har en gokart du vil vise frem, smiler han.
Tilsammen ble det omkring 300 utstilte kjøretøy, 16 deltakere i EMMA- konkurranse, og totalt 1031 besøkende med og uten bil, hvor 200 av de var barn.
Lederen er veldig fornøyd med både oppmøtet og mannskapet. De er mange i komitéen med flere som hjelper til med masse, fra matinnkjøp til rigging og parkeringsvakt. I tillegg har klubben leidd inn 14 ungdommer fra russegrupper for hjelp med billett- og kiosksalg, grilling og vakt ved hoppebåten.
EMMA-konkurranse
–136 i desibel i gjennomsnitt, høres det fra høyttaleren når en av deltakerne får testet lyden i bilen.
EMMA-konkurransen er noe som trekker folk. EMMA er en forkortelse på European Mobile Media Assosiation. Arrangøren kom fra Lillehammer og Vidar Svinsås fra Surnadal var dommer sammen med tre til som kom fra Stange, Brumunddal og Raufoss.
Fra de to sistnevnte plassene kom det også deltakere, og det gjorde det også fra Hamar. Så det var mange som hadde reist langt for å komme til Surnadal lørdag. Til sammen var det 16 deltakere.
Nederst i saken ser vi vinnerne av EMMA-konkurransen.
Glad for godt samarbeid
Klubben setter stor pris på alt samarbeid.
SpareBank 1 Nordmøre stilte med hoppebåt, NAF stilte med veltepetter, og brannvesenet kom med Bjørnis pluss at de demonstrerte hvordan de redder fastklemte personer ut av en skadd bil.
–Og så er vi veldig glade for å leie området av Ingvar Sæther og veldig takknemlige for arbeidskraft og lån av utstyr av lokale bedrifter, poengterer den nye lederen.
Tre generasjoner
Gatebilklubben prøver at det skal være noe for alle aldersgrupper, noe de tydelig har lykkes med. Hoppebåten er en av favorittene til barna, og det er også Bjørnis.
Line, mor Mona og bestemor Lena hadde tatt turen fra Kyrksæterøra. Angående biler, forteller bestemor at barnebarnet synes det er artigst med BMW.
Avskrekke og forebygge
Det var ikke bare høye lyder fra bilstereokonkurranse, spøling, lukt av svidd gummi og moro på arrangementet. Surnadal brannvesen stilte opp og viste publikum hvordan de jobber når de klipper ut fastklemte personer fra ødelagte biler, og hva som må gjøres før og etter de tar saksen i bruk, hvor stor plass de trenger og hva som faktisk skjer på en ulykkesplass.
Rudolfsen forteller at i et faktisk uhell er det masse flere arbeidsfolk og da tar de seg ikke god tid.
–Tenk hvordan det er å sitte inne i bilen å vente på hjelp skadet. Det tar litt tid. Det er alt annet enn trivelig å være inni bilen og ha det vondt. Bare lydene kan skremme de tøffeste.
Rudulfsen forteller at de er her for å avskrekke og forebygge uhell. Ved å vise hva som faktisk skjer, kan det hende folk tenker seg mer om når de ferdes etter veiene.
Veltepetter
NAF stilte med veltepetter, noe som var spennende å prøve. Det er noe annet når det skjer en velt i virkeligheten, men selv simulatoren kan sette en støkk i både store og små.
Einar Grønnes, Jan Terje Foss og Frode Vikan såg til at alt gikk trygt for seg.
De kan fortelle at NAF er 100 år i år. Sist på august blir det feiring på Vålerbanen for tillitsvalgte fra lokalavdelinger i hele landet.
.
Pokaler til utstillere
Det kan være en utfordring å trekke frem kun én vinner av hver premie. Dommerne mente det var flere som fortjente oppmerksomhet. Derfor ble det mange vinnere i noen klasser.
De gikk fra "Beste motorrom" til "Bra motorrom".
–Det er vanskelig å si hva som er best fordi standarden er så høy, forklarer Ranheim.
Det er ikke alle vinnerne de har navnet på, men nederst i saken ser vi vinnerne av pokalene som ble delt ut til kjøretøy som stod på utstilling.
Flinke ungdommer
Klubblederen skrøt av russen som stod på hele dagen.
–De er kjempedyktige og blide, smiler han.
Stopper ikke her
Ranheim forteller at han var storfornøyd med dagen, og at de allerede gleder seg til - og er godt i gang med planleggingen til - neste års festival. De har planer om enda flere aktiviteter, og håper på enda mer publikum. Og klubben har planer for hvordan de skal få inn flere kjøretøy til utstilling og skaffe nok parkeringsplasser for besøkende.
–Vi har allerede mange idéer til neste år som har kommet opp på idémyldring. Da skal det bli flere aktiviteter og bli enda artigere. Et eksempel er bil-limbo hvor målet er å ha den bilen som klarer å kjøre under den lavest plasserte stangen, røper han.
–Vi håper det kommer flere og flere utstillere, deltakere og publikum. Her er alle velkommen med det kjøretøyet de har. Vi gleder oss!
Film med bilder og filmer fra dagen under resultatlisten av EMMA-konkurransen.
Pokaler Gatebilfestivalen 2024
Beste static stance - Isak Johnsen med BMW E46
Beste stance on bags - BMW E90 Rød
Fineste hjul - BMW Orange M4
Beste nykommer - Martin Helgetun
Beste ombygde - Volvo 940
Beste ragger - Aron Løvrød med Rambler
Beste originale - Harald Eriksen med Golf 1
Beste klassikker - Erik Øyane Mercedes
Fineste Amcar - AC Cobra
Beste Europeisk - Even Mogstad med BMW E28
Beste asiatisk - Mitsubishi Evo
Beste shine - Bentley
Fineste motorkjøretøy - Jonas Aune sin moped
Fineste lastebil - Nordmøre Bilberging
God ide - Torgeir Mikkelsen med Starcraft
God ide - Jørgen Aune med BMW E46 M3X
God ide - Stian Svinsås med Volvo 245
God ide - Alfa GiuliettaGod ide - Toyota Avensis
Bra motorrom - Kenneth Dyrnes med Cuda SRT8
Bra motorrom - Kristoffer Solem med BMW E30
Bra motorrom - Harald Bæverfjord med B-Ascona
Bra motorrom - Jonas Waltin med Mercedes 124
Bra interiør - Harald Bæverfjord med B-Ascona
Bra interiør - Frank Olav Meisingset med Orange Camaro 69
Bra interiør - Svart BMW E30 M3
Bra interiør - Ståle Sande med Nissan200 RB26
Bra interiør - Erik Sæter med Opel Omega
Fineste bil - Orange BMW M2
Best in show - Blå BMW E36
Best in show - Jonas Waltin Mercedes
Best in show - Martin Helgetun 740
Best in show - Kristoffer Solem BMW E30
Best in show - Isak Johnsen Volvo 240 Bilkolonne