Bians honning:

En dame med hårnett skraper voks av en tavle med honning
Elin skraper av voksen biene har lagt på honningen.

Slynging av årets sommerhonning

Publisert

Tirsdag 01. august var det klart for sesongens første runde med slynging av honning.
Elin og Ola Helgetun er birøktere som holder til i Surnadal, og vi var så heldige å få se prosessen da de skulle slynge årets første honning.

En mann og en kvinne smiler mot kameraet
Elin Helgetun og Ola Helgetun

Klokken ni om morgenen startet de, og de antok at når dagen var ferdig hadde de i underkant av 200 kg honning. Hver bøtte inneholder ca 19 kg honning.
Elin startet med å skrape av voksen på platene med honning. Denne voksen er det biene som lager og legger på cellene med honning etter at de har tørket nektaren slik at det er under 20% vann i honningen.
Dette gjør biene fordi om den er for fuktig vil den etterhvert begynne å gjære.

10 bøtter fulle med honning står på gulvet
Etter første runde med slynging har de 19 kg honning i hver bøtte.
Et hvitt rom med diverse utstyr til slynging av honning
Honningen må slynges i et sterilt rom på ca. 30 grader.

Når Elin har skrapet av voksen tar Ola over og presser platene slik at det skal bli enklere når honningen skal slynges. Deretter setter han de i en slynge som kjører i noen minutter, og dermed kommer det råhonning ut av maskinen.

En plate med voks og hinning hvor voksen blir skrapet av
Voksen skrapes av manuelt
En mann bruker en maskin som presser honningen lettere ut av tavlene
Ola presser på tavlene slik at honningen løsner bedre.
En mann setter en tavle med honning i en maskin som slynger honning
Her settes tavlene til slynging

Årets første honning er sommerhonningen. I år har biene hentet mye fra bringebær og blåbærplantene, og litt løvetann. Honningen vil derfor bli søtere i år enn i fjor. Da var det mye løvetann og honningen ble syrligere.

Honning renner ut fra en maskin og ned i en sil og så i en bøtte
Råhonning renner ut mens tavlene slynges

Når honningen er slynget skal den røres i ca. to ganger i løpet av dagen slik at den blir kremete og god. Det er dette som skiller råhonning fra sommerhonning. Det er samme honning, men råhonningen er flytende, da den ikke er rørt, mens sommerhonning er tykk og kremete etter røring.

Forrige uke kjørte de 8 bikuber til Flessen slik at de skal få trekke på lyngen og lage lynghonning nå når røsslyngen blomstrer.
Lynghonning må birøkterne tørke selv, i et eget tørkerom, fordi luften er fuktigere i september og fordi biene har på voks tidligere for å sikre seg honning før det blir for kaldt.
Når de skal flytte bikubene mer enn 1 meter må de flyttes over 3 km. Dette er fordi om bikubene flyttes 3 meter vil de kjenne igjen område, men ikke finne tilbake til kuben. Derfor må de flyttes til en helt annen plass.
Elin og Ola Helgetun kan kun flytte kubene mellom klokken ni om kvelden og seks om morgenen. Om natta er biene inne i kuben, så for å være sikre på at alle biene blir med må de fraktes da. Da stenger de alle lukene slik at ingen kommer seg ut før de er framme på hytta.

En kvinne står mellom en bil og en henger med mange bikuber på.
Biene er klare for Flessen.
En mann i birøkter utstyr setter ned bikuber i lyngen
Ola setter ned bikubene slik at de kan hente inn nektat fra lyngen og pollinere slik at vi får mat på bordet.

Ekteparet har nå rundt 900 000 bier de må passe på, dette er hardt og viktig arbeid.
Om noen skoleklasser eller liknende vil være med og lære mer om biene og arbeidet birøkterne gjør, vil Elin og Ola mer enn gjerne at interesserte tar kontakt.

En mann i birøkter klær holder opp en tavle med honning
En dame henter ut honning tavler fra bikubene
Powered by Labrador CMS