Bians honning:
Slynging av årets sommerhonning
Tirsdag 01. august var det klart for sesongens første runde med slynging av honning.
Elin og Ola Helgetun er birøktere som holder til i Surnadal, og vi var så heldige å få se prosessen da de skulle slynge årets første honning.
Klokken ni om morgenen startet de, og de antok at når dagen var ferdig hadde de i underkant av 200 kg honning. Hver bøtte inneholder ca 19 kg honning.
Elin startet med å skrape av voksen på platene med honning. Denne voksen er det biene som lager og legger på cellene med honning etter at de har tørket nektaren slik at det er under 20% vann i honningen.
Dette gjør biene fordi om den er for fuktig vil den etterhvert begynne å gjære.
Når Elin har skrapet av voksen tar Ola over og presser platene slik at det skal bli enklere når honningen skal slynges. Deretter setter han de i en slynge som kjører i noen minutter, og dermed kommer det råhonning ut av maskinen.
Årets første honning er sommerhonningen. I år har biene hentet mye fra bringebær og blåbærplantene, og litt løvetann. Honningen vil derfor bli søtere i år enn i fjor. Da var det mye løvetann og honningen ble syrligere.
Når honningen er slynget skal den røres i ca. to ganger i løpet av dagen slik at den blir kremete og god. Det er dette som skiller råhonning fra sommerhonning. Det er samme honning, men råhonningen er flytende, da den ikke er rørt, mens sommerhonning er tykk og kremete etter røring.
Forrige uke kjørte de 8 bikuber til Flessen slik at de skal få trekke på lyngen og lage lynghonning nå når røsslyngen blomstrer.
Lynghonning må birøkterne tørke selv, i et eget tørkerom, fordi luften er fuktigere i september og fordi biene har på voks tidligere for å sikre seg honning før det blir for kaldt.
Når de skal flytte bikubene mer enn 1 meter må de flyttes over 3 km. Dette er fordi om bikubene flyttes 3 meter vil de kjenne igjen område, men ikke finne tilbake til kuben. Derfor må de flyttes til en helt annen plass.
Elin og Ola Helgetun kan kun flytte kubene mellom klokken ni om kvelden og seks om morgenen. Om natta er biene inne i kuben, så for å være sikre på at alle biene blir med må de fraktes da. Da stenger de alle lukene slik at ingen kommer seg ut før de er framme på hytta.
Ekteparet har nå rundt 900 000 bier de må passe på, dette er hardt og viktig arbeid.
Om noen skoleklasser eller liknende vil være med og lære mer om biene og arbeidet birøkterne gjør, vil Elin og Ola mer enn gjerne at interesserte tar kontakt.