På besøk hos Bians Honning:
Hardtarbeidene insekt og birøktere
Biene og humlene er noen av de viktigste i vår næringskjede. Uten deres hjelp hadde det blitt en trist grønnsaksdisk på butikken. Heldigvis er det noen som kan faget og hjelper biene. Vi har besøkt Bians honning i Surnadal.
Birøkterne
Elin og Ola Helgetun er noen av disse sertifiserte birøkterne vi trenger i tiden framover.
De holder til i Surnadal hvor de driver en egen døgnåpen butikk på småbruket sitt og de selger også honningen sin gjennom Rekoringen.
Nå er det 8 år siden de begynte med bier og bikuber, uten å vite noe fra før.
De endte derfor opp på diverse kurs og opplæring, og mye "learning by doing".
Dette er en hobby som tar mye tid, men med deres lidenskap og vilje til læring er det en interesse som smitter.
I dag har de 11 bikuber, men det kommer til å øke utover sommeren. Hver kube har nå ca. 20 000 bier, men frem til slutten av juni skal dette antallet ganges med 3.
I overgangen fra juni til juli er det nemlig på sitt fulleste inne i kuben. Da er det optimale antallet hele 60 000 bier per kube.
De forskjellige biene og deres oppgaver
Biene ligger ikke på latsiden, de arbeider hele dagen og hver bie har sin oppgave.
I en kube er det 3 forskjellige typer bier.
Den med kortest levetid er dronen. Dette er hankjønnet i biefamilien. Deres oppgave er å pare seg med dronningen og være hennes motivasjon. Etter de har paret seg lever de ikke særlig lenge etter det. Dronene blir kastet ut av kuben før vinteren, da vil ikke dronningen og arbeiderne kaste bort næringen på de.
Så kommer arbeiderbien. Hennes oppgave kan være å hente pollen og nektar, holde orden inne i kuben, passe på dronningen eller trene opp de nye biene som kommer ut fra eggene dronningen har lagt.
På toppen finner vi selveste dronningen. Hun er det kun én av per kube, med mindre biene har laget en dronningcelle som skal bli deres nye dronning.
En dronningbie kan leve i 4-5 år, men etter 3 år begynner hun å bli sliten og det er på tide å finne en ny. Hennes oppgave er å styre kuben, det er hun som bestemmer alt. Om dronningen dør eller blir borte tar det omtrent 20 minutter før det blir fult kaos. Hun skal naturligvis også legge egg, og det er imponerende 2000 egg i døgnet.
Biene på denne tiden av året
Deres oppgave på starten av sesongen er å bygge opp disse vokstavlene som det kan lagres honning i og legges egg i. Biene lager både bivoksen selv og henter nektaren som de tørker ut vannet fra, dette gir oss honning. Bivoksen Elin og Ola skraper av sender de inn til honningsentralen, som smelter det om og lager nye vokstavler til birøkterne.
Dronene skal pare seg med dronningen, og arbeiderne har allerede begynt å produsere litt honning.
Hver kube har også noen spioner. Når de er ute og flyr ser de etter områder hvor de kan hente pollen og nektar. Bien flyr tilbake til kuben hvor hun gjør en dans og går en bestemt retning inne i kuben. Da vet de andre biene nøyaktig hvor de kan fly og hente.
Man er ikke helt sikre på målestokken enda, men antar at 1 cm tilsvare ca 500 m. Altså om bien går 3 cm nordøst, vet de andre biene at 1,5 km nordøst finner de nektar.
Stikker de?
Det korte og enkle svaret er JA.
Likevel er det også mer man kan tenke over. Om du ser en sverm av bier som er på leting etter en ny plass så kan man være ganske sikker på at du ikke vil bli stukket.
Før de flyr ut på tur har de nemlig spist seg mett på honning før turen, så de er for mette til å klare å bøye seg slik at de får til å stikke.
Biene er også smarte nok så de vet at om de stikker dør de. Det er altså kun i selvforsvar de vil stikke. Det viktige er da å fjerne brodden så fort som mulig, da brodden kan pumpe inn gift i et par timer etter bien er dø.
Noen er også allergiske mot biestikk, det er også birøkteren Elin Helgetun, men hun går alltid rundt med epipen når hun skal holde på med biene.
Hva kan vi gjøre for å hjelpe?
Ola Helgetun poengterer at næringskjeden starter nederst. Vi trenger desperat insektene, ikke bare biene.
Klipping av plen kan vi være litt for ivrige på, derfor er det flere kampanjer nå som handler om å ikke klippe plenen i mai. La insektene få noe å leve av i startet nå når snøen har smeltet.
Nå i vår når vi skal handle blomster og planter til hagen kan vi også tenke litt over hvilke planter biene og humlene liker.
Lavendel er en av favorittene balnt våre små helter. De fleste store hagesenter har også meket de forskjellige frøene og plantene som kan hjelpe og som de pollinerende insektene vil ha.
Lørdag 20. mai er det bienes dag. Dette er en dag som markeres verden over, og da vil birøktere fra alle kanter informere om hvor viktige disse små skapningene er.
Det kommer til å bli flere artikler gjennom sommeren som vil handle om hva birøkterne og biene gjør i de forskjellige stadiene i sommer.