-Kvalitet framfor kvantitet
Småskalaproduksjon av matvarer er blitt populært. Vi pratet med lokale matprodusenter som hadde stand foran Byggmakker i helga, i forbindelse med firmaenes høstdager.
Lia gard er et forholdsvis nyetablert firma, men har allerede har fått et navn i bygda. Skolebollene er særlig populære, og på åpningsdager anmoder de kundene om å bestille boller i forkant via hjemmesiden for å sikre seg godsakene.
-Det er vanskelig å beregne hvor mye det går. Folk kjøper frosne boller også, men vi vil jo aller helst selge ferske varer, sier Monica Kvendset. I tillegg tilbyr Lia gard blant annet fyrstekake, cookies, og smultringer.
Monica og mannen kjøpte gården Lia i Lykkjebøgda for et par år siden. Der driver de med geit, og har for øyeblikket 90 dyr. På gården sto det også et velutstyrt bakeri, og i desember 2020 startet de opp firmaet Lia gard. Siden har det bare «ballet på seg», som Monica Kvendset uttrykket det. Utsalget er i utgangspunktet åpent annenhver fredag, så sant de har mulighet til det. Monica anbefaler å følge med på facebooksida, der vil åpningsdagene bli annonsert.
Kvendset innrømmer at hun nok ikke hadde satset på bakeri dersom det ikke allerede hadde stått et klart.
-Jeg hadde nok ikke satset flere millioner på å bygge opp et bakeri fra grunnen av, men når utstyret allerede står der, synes jeg det er fint å kunne gjøre meg nytte av det i stedet for å bare stå der ubrukt.
Erfaren makker
Om Monica er forholdsvis fersk i å drive bakeri, har hun med seg en som må sies å ha noen år på baken i faget.
-Vi har kjent hverandre lenge, sier Bjørn Børset, tidligere eier ev Børset Bakeri i Rindal. Jeg har vært venner med foreldrene til Monica i en 40 år, smiler han. Og Monica jobbet som ferievikarvikar på bakeriet i Rindalsskogen. Foreldrene trør også til under bakedagene, da er det rimelig travelt i fjøset i Lia.
Monica er glad for å ha fått Børset med på laget. Med på lasset kom også en «bransjehemmelighet»
-Børset Bakeri hadde jo verdens beste smultring oppskrift, den fikk jeg lurt ut av ham, ler Monica.
Lidenskap for bier
Elin og Ola Helgetun i Bians Honning er begge ivrige birøktere.
-Det er en hobby og lidenskap for oss, sier de to. Det må det være for at vi skal orke å holde på, for det er velig mye arbeid med honningproduksjon. Det er mye tungt arbeid med mye løfting og vi skal gå gjennom mange trinn før honningen er klar for salg.
Nå er de akkurat ferdig med årets andre og siste innhøsting. Sommerhonningen høstes i juli, og nå er det tid for lynghonning.
Bians Honning deltar ofte på messer, i tillegg har de utsalg på gården hjemme i øvre Surnadal.
-Vi har godt besøk på gårdsbutikken. Til sammen får vi solgt all honningen vi produserer i de 17 kubene. Vi har avtale med Honningsentralen, og får levere overskuddet der, men de siste to åra ha vi ikke hatt noe til overs å levere.
I fjor laget de også et lite julemarked hjemme på gården og det lurer de på om de skal gjøre i år også.
-Julemarked er veldig koselig, det er en egen atmosfære, og folk kan komme sammen og ta en prat over en kopp gløgg.
På plassen foran Byggmakker var også Johan Rangnes med Sjøulken og Vårpå røkeri. Begge selger fiskemat.
Rangnes fisker fisken sin selv med hjelp av kamerater, mens Vårpå kjøper maten sin fra slakteriet Vikenco på Aukra.
-Vi kunne produsert mer, for etterspørselen er stor, men vi velger heller å drive litt mindre, sier Bodil Hjeldnes. Dette er en hobby for oss som er pensjonister. Vi driver firmaet sammen med et vennepar.
-Vi er kresne på råvarene vi bruker og kjøper kun beste kvalitet. Vi staser heller på kvalitet enn kvantitet, sier Hjeldnes.
Lia Gard og Bians Honning er medlemmer i Trollheimsporten