Elise bruker den tidligere frisørsalongen til mor Kirsti Barbo Landsem når hun tar imot kunder hjemme i Rindal. Her er det Kirsti som får behandling.

Startet egen hudpleiesalong – Det gikk mye bedre enn jeg trodde!

I mars i fjor tok hud- og spaterapeut Elise Landsem det store skrittet å starte sin egen hudpleiesalong, «Beauty by Landsem», sentralt i Trondheim. Responsen har vært over all forventning, og nå har Elise begynt å ta med seg salongen til hjembygda Rindal en gang hver sjette uke. Det har blitt veldig godt mottatt.

Ville prøve noe annet

Elise begynte med en helt annen utdanning. Hun har en bachelor i film og TV-produksjon, som hun også er veldig interessert i. Hun ble ferdig med utdanninga i Steinkjer i 2016. Men i TV- og filmbransjen er man veldig avhengig av forbindelser for å få gode jobber, forteller hun. Man må jobbe seg opp via bekjentskaper og delta på bransjefester og andre sosiale sammenkomster for å komme seg opp og fram. Elise forteller at hun ganske fort følte at det ikke passet henne. Hun jobba litt i barer og kaféer, men så flytta hun til Trondheim.

Hun begynte å lete etter en ny utdanning. Skjønnhet og velvære har hun alltid vært interessert i, og så kom hun over utdanninga hud- og spaterapeut, som er kombinert hudterapeut, massasjeterapeut og fotpleier. Dette er i utgangspunktet en toåring videregående utdanning, men Elise valgte å ta den på ett år på privatskole. Hun startet med det høsten 2017.

Intensiv utdanning

Året med to års utdanning komprimert ned til ett var hardt, forteller hun. Det var stort sett to prøver i uka, og endte opp med 15 eksamener til våren.

– Jeg jobba i tillegg deltid i en butikk, så jeg så nesten ikke familien min det året, sier hun.

For å kvalifisere til stipend fra Lånekassen med en slik privat utdanning så må man ta alle fag fra videregående skole, for begge år, som privatist. Bare dette innbar åtte eksamener. Det er dobbelt så mange eksamener som de som tar utdanningen på to år i videregående har, forteller Elise.

Det finnes enda ikke noen fagprøve i hud- og spaterapeutfaget. Man kan i stedet gjennomføre en eksamen gjennom et internasjonalt forbund, CIDESCO. Ved å bestå eksamen i forbundet viser man at man er dyktig nok til å bli medlem der, og dette er den høyeste mulige godkjenningen for hud- og spaterapeuter. Elise tok både teoretisk og praktisk eksamen i CIDESCO med en sensor fra Nederland, og det var utrolig detaljert og streng bedømming med nesten militær disiplin, forteller hun.

Fikk støtte og gode råd

Etter godkjent eksamen må man ha 600 timer i jobb før man kan bli medlem av forbundet, og Elise ble medlem etter cirka et halvt år.

Dagen etter eksamen var hun i jobb i en litenhudpleiesalong på Solsiden i Trondheim.

– Jeg var nesten skrekkslagen, men det er jo da man begynner å lære, sier hun.

På denne hudpleiesalongen jobba hun i to år. Sommeren 2020 bød det seg nye muligheter, da hun fikk et bedre jobbtilbud på en nyoppstarta salong i midtbyen.

– Der ble vi lovet gull og grønne skoger, men da høsten kom ble det permitteringer. I desember kom vi i jobb igjen, men på nyåret ble vi permittert på nytt.

Hun visste at det ikke var mange muligheter. Enten måtte hun fortsette der hun var, eller så måtte hun starte for seg sjøl. Jula 2020 nevnte hun muligheten for å starte egen bedrift, litt hypotetisk, for mor Kirsti, som er frisør har lang erfaring som selvstendig næringsdrivende. Rådet hun fikk var at alt går hvis man er dyktig nok, da vil jo kundene komme.

Elise tok også en prat med kjæresten, som snart skulle bli samboer, og som har stabil jobb og inntekt. Han var hundre prosent støttende, og oppfordret henne til å prøve, selv om det kunne bli tungt og lite inntekt i starten.

– Det gjorde alt mye enklere, så jeg er veldig privilegert sånn sett. Hvis jeg skulle starte for meg sjøl helt alene, så måtte jeg ha hatt ei årslønn oppspart på forhånd, for å føle meg trygg på at jeg kunne overleve.

Over all forventning

Plutselig fant hun et ledig lokale i et bygg sammen med flere andre velværetilbud i Kongens gate i Trondheim. Husleia var rimelig nok, plasseringa var sentral og det var mulighet for oppussing. Dette passet henne perfekt.

Etter å ha vært såpass lenge i bransjen visste hun hvordan hun burde prioritere i starten. Oppgraderinger fikk komme etter hvert. Hun fant en del inventar på finn.no, og kom fort i gang med behandlingstilbudet. De første månedene gikk ganske greit, og omsetninga doblet seg nesten for hver måned. Oppstarten var i mars, og allerede i juni begynte hun å gå i pluss.

– Jeg var overrasket selv. Ingen hadde trodd dette! Jeg hadde åpent seks dager i uka, og skjønte ikke hvor alle kundene kom fra, ler hun.

Anbefalinger er den beste reklamen

Hun bestemte seg for å være så fleksibel som mulig hele det første året, og å gjøre alt hun kunne for at dette skulle gå. Hun fortsatte å jobbe seks dager i uka, og tok bare to uker fri om sommeren. Det viste seg at det lønte seg. På tross av pandemien har det gått veldig bra.

– Folk i Trondheim har lært seg å leve med covid-19, og de er ikke så redde for det lenger. Mange synes det er ekstra godt å komme til behandling, for det er så lite annet som skjer, sier Elise.

Etter hvert ble det mange faste kunder.

– Det jeg ikke forventet, og ikke tok med i beregninga, var hvor mye folk anbefalte meg til venner og kjente. Det kom stadig noen som hadde blitt anbefalt å prøve tilbudet. Og det er jo den beste reklamen som finnes. Det er helt fantastisk!

Har full kontroll selv

Nå får hun styre sin egen hverdag, hun får den variasjonen hun ønsker, og ikke minst har hun selv full kontroll. Det setter hun stor pris på.

– Jeg er litt kontrollmenneske, og hvis jeg roter det til så er det greit, for det var min egen feil. Men hvis noen andre roter det til på mine vegne, så føles det mye verre. Jeg vil helst stå i det selv, og ha kontroll.

Hun forteller at hun trives overraskende godt med å jobbe alene. Hun savner ikke sjefer og kolleger så mye. Dem er det både fordeler og ulemper med. For Elise er det møtene med kundene som gir trivsel og motivasjon. Hun er ikke alene, og hun har litt tid for seg selv til å slappe av mellom kundene, uten noen som forstyrrer.

Noen ganger er hun på kurs, og der møter hun andre som jobber i bransjen. Sist var hun på kurs i brynslaminering, en slags permanent-behandling for øyenbryn. Med brynslaminering får man løfta håra i den retningen man ønsker, da får man ofte også mer volum. Dette kan sammenlignes med vippeløft, som Elise har utført i mange år.

Når hun først skulle begynne med brynslaminering så ville hun ha et diplom på det, og akkurat nå har hun introduksjonstilbud på denne behandlingen.

Får bruke mors gamle frisørsalong

Da hun hadde drevet sin egen salong i et par måneder fikk hun tips om at det kunne være marked for et slikt tilbud i Rindal også. Elise var veldig positiv til å prøve dette, og løsningen var ikke langt unna. For å ta imot kunder til behandling trenger man et egnet lokale, og ved barndomshjemmet Voll sto mor Kirstis tidligere frisørsalong tom. Den kunne hun få bruke.

– Jeg tenkte at jeg satser bittelitt, og ser hva som skjer, sier hun.

Hun bestemte seg for ikke å legge mye penger i dette med en gang, men se det litt an. Foreldrene ga henne frie tøyler til å innrede rommet som hun ville, og kreativ som hun er løste hun det raskt, enkelt og billig. Den er ikke mye som trengs for å innrede en salong, og det meste kan skaffes brukt.

Nye "Salong Voll", et lunt og koselig behandlingsrom.

Etter litt markedsføring hadde hun de første arbeidsdagene i Rindal midt på sommeren i fjor, i juli. Da ble alt helt fullbestilt, og det ble to titimers-dager, selv om dette nesten var de varmeste dagene i året.

– Men jeg har aircondition her, så det gikk veldig greit, smiler hun.

Det var tydelig at mange hadde savnet et slikt tilbud, så dette ga mersmak. Hun bestemte seg for å fortsette ut året, og se hvordan det utviklet seg. Hun planla å skaffe seg litt mer utsyr til salongen i Rindal etter hvert. Pandemien gjorde også sitt til at folk satte pris på å få et slikt tilbud uten å måtte dra til byen.

På høsten ble det litt roligere, og det synes Elise er helt naturlig. Det gjorde ikke noe om det ikke kom mange kunder, for det var hyggelig å være hjemme på besøk uansett.

– Det er godt å være hjemme, og så må jeg jo få farget etterveksten på håret uansett, smiler hun, og henviser til at mora er frisør med lang erfaring, så det er naturlig at hun gjør den jobben best.

Elise fortsatte med pop-up i Rindal lørdag og søndag hver sjette uke, og til jul ble det veldig mange kunder igjen. Nå på nyåret er det roligere, med hun vet at det vil ta seg opp på nytt mot våren og sommeren.

Inngangen til salongen på Voll.

Gavekort til morsdagen?

Elise forteller at en stor del av kundegruppa er småbarnsmødre, og ellers mest kvinner i alle aldre, pluss en og annen mann. En velvære-behandling er for det første veldig avslappende, en behagelig pause i en travel hverdag. Farging eller forming av vipper eller øyebryn, for eksempel, gir en det lille ekstra, man føler seg fresh etterpå, og det varer i flere uker.

– Vippeløft er så fint, for det passer til alle. Du får det resultatet som passer til deg, og med farging i tillegg så ser ut som du har maskara på hele tida. Det er du selv som ser det best. Andre kan merke en forandring, men ikke sette fingeren på hva det er. Man får litt «dådyrøyne», sier hun.

Mange av kundene forteller at de nyter å ligge helt rolig og høre på musikk, mens de får en behagelig behandling med hudkremer og hodebunnsmassasje og det hele.

De fleste behandlingene Elise tilbyr passer det å gjenta hver sjette uke, og det er også grunnen til at hun tar turen til Rindal med seks ukers mellomrom. Det er nesten bare neglepleie som bør gjøres oftere for å vedlikeholdes, forteller hun, så det utfører hun mest på salongen i Trondheim.

Et gavekort på behandling hos en velværeterapeut vil nok de fleste damer sette pris på.

– Nå er det snart morsdag også, hinter Elise.

De som kommer til salongen hennes får det lille ekstra som de trenger for å føle seg bra, og det setter de fleste veldig stor pris på. Elise får stadig slike tilbakemeldinger, og det er nettopp det som gjør jobben så givende for henne.

Powered by Labrador CMS