Bankmila 2023:
Flere rekorder da Bankmila ble arrangert i stekende sol
Det ble satt nye rekorder for både løype og deltakelse da Skigruppa i Surnadal IL i samarbeid med SpareBank 1 Nordmøre arrangerte den tredje Bankmila på søndag. Sola hadde skrudd seg helt på denne dagen, så det ble hett for alle involverte.
Alle var klare over varmen, så det ble i år tatt ekstra forholdsregler for å få alle deltakerne rundt bygda på to bein. Voksenklassene rundt bygda fikk følge av ATV-er fra Røde Kors i tilfelle noen skulle få heteslag, og i tillegg sto det folk fra Sanitetsforeningen ute som løypevakter.
– Vi har med mye vann i dag, smilte Lars Polden i Røde Kors.
– Vi har to saftstasjoner på Industrikaia og på Syltbakken, og så er vi så heldige at privatpersoner har stilt med vannslanger slik at løperne får kjølt seg ned. Det skjer på Bøvra og på Øverlandet, sa Liv Dalsegg i SpareBank 1 Nordmøre.
Det var også mulig for både publikum og deltakere å få seg forfriskninger på torgplassen der både startgang og målgang var. Kiwi Surnadal hadde stand, der det var mulig å få seg frukt, smoothies og leker, og banken selv hadde kiosksalg til inntekt for Skigruppa.
– Vi har kokt på fem kaffekanner, men har vel kanskje solgt fire kopper, lo Ida Ranes. Hun er sommervikar i banken i år, og satte stor pris på å få være med på arrangementet.
– Jeg sitter nå sammen med Sverre og får opplæring, og så skal jeg sitte for Sverre i skranken i sommer. Det er gøy med slike arrangement, det er en annen og artig måte å bli kjent med kollegene sine på, sa Ranes.
Minibankmila
Første startskudd ble for Minibankmila, som er den kilometerlange runden rundt Bårdshaugen på Skei. Hele 33 barn stilte til start og det må berømmes at den beste tiden på Minibankmila ble klokket inn på 5 minutt og 15 sekunder.
– Det er rett og slett kjapt, slo Espen Kalkvik i tidtakerteltet fast.
Men det viktigste var at alle deltok og, får man anta, hadde det gøy. Trollheimsporten stilte som baktropp og med antatt yngste deltaker på Minibankmila. Som løypevakter og maskoter til barnas løp hadde en gruppe russejenter stilt opp.
«Stor-roinjt»
En halvtime før konkurranseklassene startet, gikk startskuddet for trimklassen. I denne klassen var det 19 påmeldte i år. Det ble bemerket fra flere på torgplassen at det var litt pussig med så få deltakere i trimklassen sammenlignet med konkurranseklassen. Spekulasjonene gikk ut på dette var for å bli tidtatt ved bruk av chip, som alle deltakere i konkurransen fikk utdelt før start.
– Det er bare i konkurranseklassen vi har tidtaking. Vi har et varslingspunkt i bunnen av Høgskolebakken som leser av chipene, så da vet vi hvem som kommer, sa Daniel Zwick i Skigruppa.
Sammen med konferansier for dagen, daglig leder i Surnadal IL Juras Chachlauskas, holdt Zwick fortet i målområdet da de konkurrerende fikk startsignalet kl. 12. Espen Kalkvik, som hadde sittet sammen med Zwick tidligere, skulle selv delta.
Det ble hvisket i startområdet før konkurransestarten om en forhåndsfavoritt blant de 37 påmeldte i konkurranseklassen, og hviskingen ble 33 minutter og 44 sekunder etter startgang byttet ut med fortjent og høylytt hyllest.
Ørjan Kjeldsli, fra Stadsbygd IL, løp inn til ny løyperekord over tre minutter foran Steinar Bøe på andreplass. Nummer tre ble Sander Engdahl fra Torvikbukt, 17 sekunder bak Bøe.
– Målet var å slå rekorden. Det var en tøff avslutning på en fin løype, sa vinneren kort tid etter målgang. Kjeldsli har personlig rekord på bane på 29:21 på 10 km.
– Jeg er lærer av yrke, så løping er for så vidt en hobby jeg driver med, sa han.
I kvinneklassen ble det også satt ny løyperekord. Hilde Brennskag, som representerte Gular IL, løp inn til tiden 40:54, fire minutter raskere enn nummer to. Andreplassen var det Ann Kristin Amundsen som løp inn til. Amundsen vant kvinneklassen både i 2021 og 2022, og sågar hele løpet i 2022. Tredjeplassen tok Marion Steigedal fra Svorkmo NOI.
– Dette er gøy
Et glimrende arrangement med de vakreste rammer gikk akkurat slik det skulle, og etter det Trollheimsporten kjenner til ble det aldri nødvendig med bistand fra Røde Kors. Selv om de vannslangene på Bøvra og Øverlandet visstnok «reddet liv».
En som var fornøyd med dagen var «Liv i Banken».
– Jeg synes dette er veldig gøy, en veldig fin dag. Og jeg blir så glad for alle som bidrar til å få til dette. Det er jo egentlig Skigruppa i SIL sitt arrangement, så det er stas at det er start og mål hos oss. Og så er det gøy at Kiwi henger seg på.
– Privatpersoner stiller opp uten å mokke når de blir spurt, og frivilligheten er representert ved Saniteten og Røde Kors. Vi har russejenter som maskoter, og ikke minst er det artig å se hvor mange klubber utenfra som er representert her i dag. Det sier noe om at Bankmila er kommet for å bli, sa Liv Dalsegg.
– Det er tredje gang nå, og vi tenker å holde fast på Bankmila som et årlig arrangement. Jeg vil ikke spekulere i datoer med tanke på neste års Midtsommerfest for eksempel, men vi ser at det er lurt å være forutsigbare på datoen for løpernes del.
– Bankmil med renter
May Tove Aanes, som jobber i SpareBank 1 Nordmøres avdeling i Kristiansund benyttet dagen til å møte både kolleger og støtte sine døtre. Aanes er mor til vinneren i kvinneklassen, Hilde Brennskag, og ikke minst søsteren Marie Brennskag, som vant klassen J17-J19 og var den siste deltakeren på resultatlista som løp Bankmila under timen.
– Det er jo bankmil med renter dette, for løypa er jo 10,5 kilometer, smilte Aanes.
Administrerende direktør i banken, Allan Troelsen, var møtt opp for å dele ut premier til vinnerne. Han var godt fornøyd med alle rekordene som ble satt.
– Med over 80 deltakere på alle løpene i dag er det rekord, og det blir satt løyperekorder i både herre- og dameklassen, det fortjener en applaus.
– Dette er et arrangement som krever mye organisering, så jeg vil rette en stor takk til alle som har vært med å bidra og en stor takk til alle deltakere, sa Troelsen.