Surnadalsrussen

To skuespillere på scenen med instruktører i front
Øving på nummer og løpende beskjeder var det mye av i helga. Dette behersket Preben Husby og Marianne Svinvik godt.

Rykter om en rå russerevy

Etter måneder med latter, terping, skriving, synging og grubling er det straks klart for årets russerevy. Stemningen er på topp, selv om russen er inne i en meget hektisk periode.

Publisert Sist oppdatert

For mange blir det å stå på en revyscene en ny opplevelse. Tekster skal huskes, koreografi skal læres og toner skal treffes, men sannelig er det gøy å sette sammen en slik oppsetning også. Det fikk russen oppleve forrige helg da det ble to lange dager i Storstua. Engasjementet er stort, og revygjengen har stor tro på at publikum skal få valuta for pengene.

Mari Lie-Fjeldvær, Anja Vaag Bolme og Ellen Svendsen Fiske følger spent med da de ser revyen for første gang!]

Stolte av våre medelever

Årets revysjefer, Jannicke Valstad Stenberg og Kirsten Marie Nordvik, er ingen nykommere i revymiljøet. De har vært med på Svarrabærjes tre siste oppsetninger, samt representert Teaterlaget i NM i revy på Høylandet i 2023. De har planlagt og organisert øvinger og lagt til rette for at det skal bli en minneverdig opplevelse for både aktører og publikum.

– Det er flere som virkelig utfordrer seg selv med å danse, være på scena og å synge. Derfor håper vi så mange som mulig tar seg turen inn i Storstua slik at våre venner, og nå vår «revyfamilie» får en så bra opplevelse på scena som mulig, sier Stenberg.

Mann på scene
Jostein Reiten, som er ny på scena, er frontmannen i en av de to monologene på revyen. For en tøffing!

Usedvanlig høyt nivå

Årets instruktører er Håkon Solem og Olav Mogstad. De har stått på scena sammen med Stenberg og Nordvik tidligere, så forventningene til tekstene var høye – og russekullet skuffet ikke.

– Tekstene vi fikk presentert holdt et usedvanlig høyt nivå til russerevy å være. I tillegg jobbet vi bevisst mye med tekstene de første øvingshelgene, slik at flest mulig skulle oppnå best mulig forståelse for det de skal gjøre på scenen, sier Solem

Å jobbe med tekstene

– En stor gjeng har bidratt i skriveprosessen. Det er takket være alle våre idémyldrede og skrivere at vi stolt kan stå her og si at alle numre enten er selvskrevet eller egne ideer, istemmer Stenberg.

Ressurssterkt kull

Det er en sammensveiset gjeng som har samarbeidet om prosjektet. Nå har de lært hverandre å kjenne enda bedre ved å møtes utenfor klasserommet – i en hittil uvant setting.

– I revyperioden lærer vi ikke bare hverandre å kjenne, men vi lærer å samarbeide på en helt ny måte. En måte som kanskje er mer realistisk enn det vi gjør i klasserommet. Dette har vært nytt for oss alle og veldig lærerikt, sier Stenberg.

Martin Kvande-Talgø og Magnus Børset Sørebø klar for lærersketsjen

Det er mange biter som skal falle på plass for å stable en slik produksjon på føttene. Økonomi, koreografi, kulisser og kostymer må være på plass før sceneteppet åpnes 7. mars. Det skal ikke ha vært noe problem ifølge revysjef Nordvik.

– Vi er heldige som har et veldig ressurssterkt kull. For eksempel har økonomiklassen fått prøvd seg på budsjett og hele pakka. Spesielt vil vi trekke fram Mathea Polden, Martin Kvande-Talgø, Live Moe og Johanne Holten som har gjort en strålende jobb der. Sistnevnte prøver seg også som kapellmester dette året, noe hun har løst på strålende vis.

To bandmedlemmer på scena
Det terpes på sangene da bandet inntrer scena for første gang. Her er Ingebrigt Kvendset Bergli og Johanne Holten i aksjon

– Vi kan også skryte av at dansene er koreografert av oss, noen rekvisitter og kostymer er selvlaget, og at vi har egne scenearbeidere, sminkører og en superflink myggmann! Denne erfaringen er noe vi kommer til å ta med oss resten av livet, slår Nordvik fast.

Anja Vaag Bolme, Marianne Svinvik, Kirsten Marie Nordvik og Mathea Polden midt i en selvkoreografert dans

Irland-tur skaper krøll

Et lite skjær i sjøen var at VG3 Engelsk skulle på skoletur til Irland siste uka før premieren. En utfordring som ble gjort kjent på et tidlig tidspunkt, og det har blitt planlagt deretter. Det gjorde at helga to uker før premiere fikk status som «siste øvingshelg», med alt det innebærer av lyd- og lyssetting.

– Vi hadde siste øvingshelg forrige helg. Det er fordi vi har en gjeng på elleve elever som reiste til Irland denne uka og kommer tilbake søndag. Siden revyen da blir satt på vent en uke, var det viktig for oss å få gjort så mye som mulig. Vi skal ikke legge skjul på at søndagen ble veldig lang. Likevel sa alle dagen etterpå at det hadde vært utrolig gøy, og at de gleder seg til mandagen neste uke. Når revyøvingen til og med får Irlands-gjengen til å «angre» på at de drar, tør vi påstå at stemningen for revy er stor, sier en oppglødd Stenberg.

Irlandsgjengen har sendt mange videoer av øving på sang, dans og skuespill. Man kan ta elevene ut av revyen, men man kan ikke ta revyen ut av elevene

– Status er at vi hadde en ekstremt produktiv siste øvingshelg, så har vi jo denne Irlands-turen som ødelegger flyten litt. Men det visste vi alle om, så vi innstiller oss på en lang og god kveld mandag 4. mars, så er vi nok tilbake der vi skal være før premiere, melder Solem.

Knall å jobbe med

Når russen nå bare har sjarmøretappen igjen, er troen på å levere tre knallgode forestillinger stor.

– Årets russ har stort sett vært knall å jobbe med! Veldig lydhøre og mottakelige, men samtidig uredde for å ta eierskap til numrene sine inn mot premieren. Summen av dette gjør at jeg har veldig tro på at dette blir en helt super russerevy. Så er det rett og slett opp til dem selv å levere. Vi vet de har det i seg, sier Solem. 

– I helga var første gang vi faktisk så hvordan revyen vår oppleves som helhet, og vi har trua på at den blir sabla bra. Det er få ting som slår følelsen når en full sal klapper og ler mens du står på scena. Den følelsen unner vi alle disse hardtarbeidende folka å oppleve, sier Stenberg.

Premiere er torsdag 7. mars, med forestillinger både 8. og 9. mars.

Powered by Labrador CMS