Surnadalsrussen
Klare for ryktespreding
Surnadalsrussen har skrevet sketsjer og sanger og ordnet koreografi på dansene, reknet på økonomi, organisert og øvd. Tekstene sitter som smurt, myggene er på plass, sceneskiftene går kjapt og ubemerkelig, musikken er satt og dansetrinnene øvd inn. Her er alle detaljer på plass, og nå er de klare for å vise publikum at «Røkte går».
Trollheimsporten fikk se på generalprøven av russerevyen "Røkte går" onsdag og fikk en prat med revysjefene etter gjennomføringen.
Lokalt og nasjonalt
Revyen har god variasjon på innholdet. Russen har fått med sketsjer som inneholder både sparetiltak, sesjonsinnkalling, innbrudd og bakkefrost. Det er mye kjent stoff som blir vridd om på så publikum får se det fra en annen vinkel. Og her er ikke en gang Erna Solberg trygg for å ikke bli imitert.
Den nye førerhunden Balder viser oss hvordan det kan gå når man må trå til med nye innsparingstiltak, og vi får se hvordan det kan gå om man dater menn som fortsatt bor hjemme hos mor.
Det er god flyt gjennom hele showet med raske sceneskift og fine overganger mellom numrene. Trass få elever i russekullet, var det mange både gutte- og jentesolister og veldig mange dansere av begge kjønn. Det var sang, dans og revy av erfarne til helt ferske på samme scene.
Nye og erfarne talenter
De fleste i revyen er født i 2005 og 2006. 2005-kullet er svært lite, og de var de siste som hadde storprosjekt ved Surnadal ungdomsskule. Nå var så og si alle i trinnet med flere med på og utenfor scena og viste frem sine talenter.
Noen er vi kjente med fra før, mens andre opptrer på Storstuå for første gang. Og mange av 2006-erne har ikke opptredd med revy før, men de skilte seg ikke ut. De imponerte - som resten av gjengen - med godt innøvde og fremførte tekster, bra skuespill og fin sang, rytmiske takter og stødige dansetrinn.
Tekstforfattere, koreografer og band
Revysjefene Jannicke Valstad Stenberg og Kirsten Marie Nordvik forteller at de begynte å skrive til revyen allerede på Høylandet i fjor sommer, der de representerte Svarrabærje teaterlag under NM i revy. I tillegg til revysjefene er også Ellen Svendsen Fiske, Marianne Alise Svinvik, Ivan Bolmøyen Lorgen og Johanne Holten tekstforfattere på numrene i russerevyen.
Sjefene forteller at det ble veldig mye skrevet de siste par ukene før første øvingshelg. Og plutselig hadde de så mye stoff at de måtte kutte nummer, ler de.
Russen fremfører tre store dansenumre; fellesdans, ren guttedans og ren jentedans hvor Marte Dahl Andreassen og Vilde Holmvik Solem har koreografert alle dansene. Dansene satt godt, og nye og ferske dansere av begge kjønn fikk vist at de hadde øvd virkelig godt på dansingen og fremførte med stil.
Revyens yngstemann er Sigve Holten som er to og tre år yngre enn de fleste i revyen. Sammen med Ingebrigt Kvendset Bergli, Per Olav Bredesen og kapellmester Johanne Holten i spissen, sørger de for god musikk fra start til slutt.
Lærersketsj med ny vri
Revysjefene forteller at lærer Einar Sødergren er veldig glad i dramatisering i timene. I "Rødhette og ulven" har han fått med seg studielærerne Maren Svanem, Joanna Christine Bjørgum, Torgeir Kvendset, Jens Nærvik og Frode Hansen på dramatisering av "Rødhette og ulven. I tillegg har han fått yrkesfaglærer John Røen til å lage kulisse.
Men dramatiserer alle lærerne riktig eventyr? Og er det et eventyr? Og har de fellingstillatelse på ulven, eller har de råd til bot?
Skoletur på tampen
Forrige uke var elleve elever, blant annet Kirsten Marie som er en av revysjefene, kapellmesteren og mange av hovedsolistene og fullt av skuespillere som er med på veldig mye, på skoletur til Irland.
–De hadde et piano i fellesarealet på hotellet og det måtte jo brukes. Vi fikk noen rare blikk. Tror ikke de forstod surnadaling, men det var jo gøy og vi koset oss på tur vi. Og det gikk jo bra, sier Kirsten Marie.
Men dette var noe de var forberedt på, og mandag hadde de en veldig lang øving hvor foreldrene lagde mat til russen.
Takknemlige revysjefer
Revysjefene viste veldig hvor glade de er for alle som har hjulpet til.
–Det er vi som er sjefene, ja. Men det er ingenting som har blitt noe av uten at alle har hjulpet til. Vi er veldig heldige som har Johanne som har styring på band, de kjempeflinke koreografene vi har, Marte og Vilde som held på med dans. Og så har vi noen kjempebra økonomifolk, Johanne, Live Moe, Martin Kvande-Talgø og Mathea Polden, sier de to og takker for hjelpen de får også utenom økonomi.
De fortsetter å ramse opp flere, som Eirik Magne Hamnes som har kontroll på scenearbeid, og for alle scenearbeiderne som hjelper til, og John Gunnar Myrbostad som er myggmann og passer på at alle myggene er "på", at alle batteriene er der de skal være og at alle har rett mygg til rett tid.
De fortsetter videre med Arne Berg som satt med mygg på generalprøven, og som har vært alt-mulig-mann der de trenger han og som stepper inn på kort varsel.
De roser Anneli Norman som har tatt på seg sminkøransvar og passer på at alt er i orden der, instruktørene Håkon og Olav, og en veldig stor gjeng som har vært med på idémyldring. Og ikke for å glemme foreldrene som laget den gode maten til den lange øvingen mandag og Ivan som har laget den fine plakaten.
Alle er "på"
2005-gjengen er et lite kull, så revysjefene har vært bekymret for om de fikk med nok folk til revyen. De tror de nå er rundt 50 som holder på med revyen, noe som tilsvarer nesten hele kullet.
Og alle hjelper til der det trengs når de som er ansvarlig for noe annet er på scenen og alle er med på å holde stemninga god bak scena.
–Alle er "med", alle er "på", vi har så mange å ta av, alt mulig både sang og dans og skuespill. Folk er med, smiler de.
Kirsten Marie og Jannicke er veldig glad for at det er mange som er med både på dansing, er med på sketsjer og synger.
–Det er fort at det mangler noen på guttedans eller solister, og der har vi i bøtter og spann, smiler Jannicke.
–Og folk som faktisk er gode, og som legger ned den innsatsen i ukesvis, det er imponerende, legger Kirsten Marie til.
Hun vil spesielt trekke frem guttene på guttedansen:
–Det er en av de mer imponerende guttedansene som jeg har sett, sånn mest teknisk krevende og ingen av de er dansere fra før. Og de har stått på og tålt mange timer på dansestudeo. Vi er så imponert over guttene og at de tørr.
–Og så er de veldig mange, sier Jannicke om gjengen som er rundt 13 gutter.
Håper på full sal
Revysjefene er så imponert over sine medelever og håper det kommer masse publikum for å se:
–Det er verd å komme, og vi synes at de med alt det arbeidet de har lagt ned, og så bra som de har fått det til nå, og enda bedre på premieren, så fortjener de å få den responsen fra en full sal. Så kan de tenke på det flere år fremover. Det er minne for livet. Det er noe av det siste vi gjør sammen før alle går hver sin vei.
Det er ingen tvil om at kulturmiljøet i Surnadal er bra. Her er mange unge talenter ikke bare skuespillere, men også blant annet sangere, musikere og dansere.
Torsdag kveld får vi se de unge og lovende under premieren. I tillegg blir det forestillinger fredag og lørdag.