Are Sende Osen med Kongerekka i Surnadal

Underholdende, kunnskapsrikt, alvorlig, latterfyllt og helt konge foredrag
Fredag hadde Surnadal kulturhus besøk av Are Sende Osen og Kongerekka. Det var veldig imponerende da mannen på scenen kunne legge ut i det vide og brede med årstall, slektskap og masse detaljer selv når det kom spørsmål fra salen. Are hadde en veldig god dialog med publikum, og det er nok mange historielærere som kunne ønske å få samme iver fra så fokuserte og interesserte lyttere.
Også for den som ikke hadde historie som favorittfag på skolen, klarte Are med sin unike, fengende og humoristiske formidlingsevne å vekke interesse for hendelser fra helt til 1200 år tilbake i tid. Det var historier også fra Surnadal og nærområder, og de alvorlige og seriøse hendelsene var fortalt troverdig, men også med stadig morsomme vinklinger.
Fra 10 til 67
Ola Langli fra Dreamfarm sørget for veldig god lyd i salen, og sammen med en trygg og stødig foredragsholder, fikk publikum servert et meget godt foredrag.
Are forklarte at han pleier å starte forestillingen med å sette nedtelling på 45 minutter på klokken sin, så han da får begynne å runde av foredraget for å åpne opp for spørsmål fra salen.
Det var trolig en lur idé han hadde lært av erfaring, da han har lett for å prate om alt fra Bjørnstjerne Bjørnson og tolkning av nasjonalsangen, ildsted og dårlig inneklima, surmelk, øl, fiendskap og mord. Og tiden går fort når en mann med konge formidlingsevne setter i gang.
Osen fortalte at bakgrunnen for Kongerekka var at han i utgangspunktet spurte sjefen sin om å ordne podkast om de ti første norske kongene; begynne med Harald Hårfagre og gå fremover.
Det har nå resultert i 42 podkaster om 66 konger og en dronning fordelt på 1200 år, TV-program, tre bøker og masse reising rundt omkring i Norge for å snakke for og med publikum. Trønderen har vært på skoler, den kulturelle skolesekken, den kulturelle spaserstokken, sykehjem, gamlehjem, bibliotek, middelalderfestivaler, kirker, Stortinget og på selveste Slottet.
Se film med små snurter av forestillingen nederst i saken.

Detaljert
Det er utrolig hvor mye et menneske kan snakke om innen ett tema - uten manus - i en halvannen time. Det viser hvor imponerende masse kunnskap denne mannen kan på stående fot.
Are snakket om hvordan Harald Hårfagre begynte å samle Norge til ett rike for en kvinne, og at det er minst fem Halvdanshauger da det var mange som ønsket å begrave Halvdan Svarte sitt lik. Dermed ble det delt opp i syv deler og fordelt utover.
Det var mange historier og spekuleringer om hvordan de ulike menneskene fikk tilnavnene sine, som Torolf Luseskjegg, Ulf den uvaska, Atle den onde og Eystein fjert . Det mest skremmende tilnavnet var det nok Eirik Blodøks som hadde.
Apropos sistnevnte; Are kunne fortelle at da Blodøks var 12 år, fikk han fem vikingskip av faren sin, og så ble han sendt ut i viking i åtte år. Til sammenlikning forklarte Are at han selv ble sendt ut på leirskole da han var tolv.
– Og det var tussig å være borte fra mammaen min og spise fremmed mat og sove i fremmed seng og sånn, men vi kom oss jo igjennom det på hvert vårt vis både jeg og Eirik Blodøks, kom det fra Osen.

"Spørretime"
Etter 50 minutter var det klart for spørsmål fra salen. Det engasjerte publikummet og alle armene i været viste at historietimen hadde falt i smak. Og Are var tålmodig og gav plass til mange engasjerte tilskuere.
Ikke nok med at historiene han selv fortalte i foredraget var detaljerte og presise, som om man nesten kunne tro at trønderen hadde vært tilstede under slag og alskens hendelser. Selv når publikum spurte spørsmål foredragsholderen ikke ante hva var på forhånd, svarte han med meget utfyllende svar hvor han hadde full kontroll på årstall, slektskap og forbindelser, og dette uten noe betenkningstid.
Det ble til en stor halvtime med mange spørsmål da det var et ivrig publikum med mange hender i været. Enhver lærer kunne nok ønsket seg en sånn respons.
I svarene på spørsmålene kunne Are blant annet fortelle om opphavet til Birkebeinerrennet, hvem som er favorittvikingen hans, hvem som er favorittkongen, og at favorittslaget hans er Slaget ved Svolder.
– Hvilken konge ville du gjerne hatt en samtale med i dag?, kom det spørrende fra salen.
Are begynte med å si at det er urettferdig å sammenlikne et moderne menneske med rabiate voldsmenn fra vikingtiden, men at svaret var Harald den 5.
– Han virker som en veldig artig og hyggelig og interessant fyr med glimt i øyet og humor. Jeg synes han gjør en veldig god jobb som konge, svarte Are, og la ikke skjul på at han synes at han virker som et veldig bra medmenneske i privatlivet også.
Kunnskapsrik
Det var ikke bare Trollheimsportens utsendte som var imponert over Are sin kunnskap og hukommelse. Det første spørsmålet fra salen lydet nemlig som følger:
– Hvordan klarer du å huske alt?
– Det er et veldig godt spørsmål. Nå har jeg jobbet med dette i fem år, starte Are.
– Men det som jeg tror, at om du spør meg om hvem som vant cupfinalen i fjor eller hvem som ble seriemester i forfjor, så har jeg ikke peiling. Jeg tror det er fordi jeg ikke har fylt opp hodet mitt med unyttig sportskunnskap, kom det kjapt fra scenen.

Fengende
Oppsummert kan man i alle fall trygt si at kommunikasjonen med de fremmøtte var veldig god, og Are fanget publikums oppmerksomhet hele tiden mens han var på scena - i nesten en halvannen time.
Publikum var lyttende og fulgte godt med. Og så fort det kom noen gullkorn og morsomme utsagn fra Are, satt latteren løst.
– Døtre var egentlig mest i veien, du kunne gifte dem bort til noen stormenn og sånn, men det var liksom gutter som gjaldt, sa Osen og forklarte til de oppmøtte kvinnene at de kan være glade for at de lever nå og ikke den gangen, for det var et veldig kvinnediskriminerende og mannssjåvinistisk samfunn.
– Og alle vi mennene som er her skal være veldig glade for at vi lever nå vi også, for hvis vi hadde levd for 1200 år siden så hadde vi vært døde i dag hele gjengen, sa han lattermildt.
Boksignering og boksalg
Etter halvannen time i Storstuå, satte Are seg i foajéen og solgte bøker. Tre bunker lå på bordet; ikke tilfeldig én i rødt, én i hvitt og den siste i blått.

Øverst ser vi bilde av Hans Torslett sammen med Are Sende Osen i foajéen på Surnadal kulturhus etter forestillingen og boksigneringene. Som vi ser, har begge dresset seg opp for anledningen; Are i finskjorte og vest, Hans i en informativ T-skjorte om vikingtiden.
– Jeg er imponert over hele kongerekka. Vikingtida er noe som er en interessant og fascinerende del av historien vår. For meg er det der Norge startet, sier Torslett.
– Jeg vet at det har vært en god del her i området som ikke er kommet frem, men det kommer frem litt etterhvert, smiler han.
Les om da Trollheimsporten intervjuet Osen tidligere denne uken i denne linken.
Podkastene av Kongerekka ligger ute på NRK Radio, og forestillingen "Kongerekka på 90 minutter" ligger ute på NRK TV. Nå er Are kommet godt igang med et nytt podkastprosjekt for NRK Radio: Bibelen.

Video: Gunn Elin Røen