Mann i finskjorte og vest.
Are Sende Osen under forestillingen på Vestnes onsdag denne uken.

Lover en sann og levende historie langt utenfor skolepensum

Are Sende Osen har fra han var en liten gutt interessert seg for historier fra gamle dager. Kombinasjonen med jobben i NRK og interessen for historie har resultert til en knallsuksess med hele 42 podkastepisoder av "Kongerekka" for NRK Radio og forestillingen "Kongerekka på 90 minutter" for NRK TV. Fredag kommer han til Surnadal hvor han etter forestillingen er åpen for spørsmål fra publikum, så her er det bare og fyre løs.

Publisert Sist oppdatert

Are Sende Osen er på Møre-turné, og i den forbindelse tar Trollheimsporten en prat med han onsdag mellom forestillingen i Vestnes og Hustadvika.

Likheter og ulikheter

Are har alltid vært interessert i historie og spesielt vikingtiden. Som liten leste han blant annet boken «Røvet av vikinger».

– I 2018 gikk jeg til sjefen min og spurte om jeg fikk lage ti episoder av gamle norske konger. Det tok helt av, og ble til 42 episoder om 66 konger og en dronning fordelt på 1200 år, smiler han.

Informasjonen til podkasten fant han først og fremst i Snorre sine kongesagaer, men også i mye annen litteratur.

– De var veldig forskjellige fra oss. De visste ikke om de var døde i morgen. Skillet mellom liv og død var mye nærmere.

Det var groteske tider.

– Det var mye forskjellig, men også mye likt. De var akkurat som oss, men de var opptatt av heder og ære. Ble du sur på noen, så drepte du han.

På kjente trakter

Nå er Are på Møre-turné med forestillingen "Kongerekka". Onsdag besøkte han Vestnes og Hustadvika, torsdag er det Tingvoll og Batnfjorden sin tur, og fredag Surnadal.

– Jeg kunne kjørt bil, men reiser med båt og buss. Jeg synes det er hyggeligere. Da kan jeg spise svele og ta en blund og lese i boken min, sier han fornøyd.

Det ryktes at han har vært på feriehus og jaktlag i Rindal.

– Svigerfar er fra Rindalskogen, og de har ennå barndomshjemmet hans, forklarer han og fortsetter:

– Jeg har også vært mye i Surnadal de siste 30 årene hos venner derfra. Jeg har vært mye i Vindøldalen, på Kløftsetra.

Det viser seg at trønderen er glad i å gå fjellturer, og det er ingen småturer han ramser opp. Han har vært blant annet på Blånebba og Rognnebba, men pleier først og fremst å prioritere tur til Snota.

– Der har jeg vært sikkert ti-femten ganger. Jeg feiret 50-årsdagen min på Snota. Det er på tide å dit igjen snart nå, sier han.

Tilpasser stoffet

Osen trenger ikke manus da han har alt i hodet. Han starter opp, og så er det ulikt hvor det ender fra gang til gang. Are finner alltid lokalstoff som gjør at han tilpasser forestillingen til hvor han er.

Når han er ferdig med historien, får publikum spørre han spørsmål.

– Da er det opp til dem hva vi skal snakke videre om. Det er spennende å se hvor vi ender opp, smiler han.

– Nå i dag (onsdag i Vestnes) ble det spørsmål om Slaget på Rastarkalv, siden det skjedde her i området. Og så var det spørsmål om vikingskipteknologi, Hårek fra Tjøtta, og hendelser fra Molde-traktene.

Det viser seg at folk er mest interesserte i hva som har foregått i nærområdet.

– Det er alltids en konge fra plassen, eller så har det reist forbi en som har slått i hjel noen, sier Osen.

Mange mennesker sitter vendt mot en mann i finklær og vest.
Osen fanger publikums oppmerksomhet.

Forventninger og målgruppe

Hva kan publikum forvente seg?

– Høydepunkt fra vikingtiden med ofte uventa vinkling. Det er humoristisk og underholdene, men alt stemmer, bekrefter Osen.

Hva er målgruppen?

– Den minste i dag var ti år og de eldste i 80-åra, så det er for alle mellom ti og hundre år.

Fire kjappe på slutten

Tror du Harald Hårfagre angret på at han samlet Norge til ett rike? Var det verd det?

– Det var verd det. Han giftet seg med en hel haug av kvinnfolk, ler Osen.

– Det er over 20 sønner som er nevnt. Han ble over 80 år, og var konge i over femti år.

Are forteller at folk var generelt fattige og hadde både dårlig helse, kosthold og boforhold.

– Mens de øverste hadde det utrolig fett, legger han til.

– For å ha det fint på den tiden burde man være mann og en slags høvding.

Er det noen du synes skulle fått mer kred?

– Olav Kyrre. Han var konge i nesten 30 år, og har bygd kirker og kloster og bygd infrastruktur. Han var en rolig og sindig fyr.

Hvis du hadde fått vært konge for en dag eller en periode, når ville du vært det og hvorfor?

– Da ville jeg vært konge for fem år siden. Alle som leser Trollheimsporten bør være veldig glade for at vi lever nå. Jeg tror det var slitsomt i gamledager. Hadde du en vond tann, måtte man trekke tanna. Og så var det et annet syn på barna. De skulle videreføre heder og ære for å øke sin egen makt.

Hvis du har fått møtt en konge, hvem ville du møtt og hvorfor?

– Olav Kyrre, kommer det fort fra Are.

– Det sies han var en stillfaren og reservert mann, men når han har fått et glass øl endret det seg. Jeg ville heller vært med på hyttetur med Olav Kyrre enn Eirik Blodøks og Harald Hardråde, ler han.

Har du lyst til å se forestillingen og har du kanskje også spørsmål du ønsker å stille Are, er det i skrivende stund fremdeles ledige plasser. Billetter kan kjøpes på Surnadal kulturhus sine hjemmesider.

Powered by Labrador CMS