Rindal Skimuseum

Disse tre gleder seg til Treski-festival i februar neste år. Fra venstre Malena Kjersem, Bodil Børset, avdelingsleder for Rindal Skimuseum, og Marte Flaten.

 - Vi gleder oss til Treskifestival

21. - 23. februar gjentar Rindal Skimuseum årets suksess med Treskifestival. Avdelingsleder ved Rindal Skimuseum, Bodil Børset, kan love et innholdsrikt program for treskientusiaster i alle aldre. De kan nå røpe at Thor Gotaas kommer for å for å holde foredraget "Historien om norske ski" på lørdag i festivalhelgen.

Publisert

Rindal Skimuseum satser mot Ski-VM i Trondheim i 2025, og avdelingsleder Bodil Børset sier både Rindal skimuseum og MiST allerede har etablert et godt samarbeid med Ski-VM, både gjennom kulturavdelinga og Steinar Haugen, som er prosjektleder for kultur og tilgjengelighet i Ski VM 2025, men også marked og kommunikasjon.

- Treskifestivalen i år blir som et "vorspiel" til Ski VM i Trondheim, sier Bodil Børset, siden festivalen arrangeres helga før Ski-VM starter, nemlig 21.-23. februar.

Early Birds

Early Birds, som er et ledd av AktiVM- folkehelseprosjektet til Trondheim 2025 – har imidlertid pågått i hele år, men trapper nå på høsten opp og starter med frokosttema relatert til Treskifestivalen allerede i oktober. Rindal har, som flere andre kommuner, en gjeng som står opp ekstra tidlig første fredag i hver måned, med en halvtime - times fysisk aktivitet før de avslutter med felles frokost. I Rindal er frokosten på Rindal Skimuseum, og allerede 4.oktober starter de med frokost-temaet "Hvordan treskimakere forbereder seg til skisesongen". Foredragsholder er Bodil Børset selv.

- Early Birds i Rindal er en god gjeng med Ski VM ambassadører, sier Børset, og oppfordrer flere til å delta. Det er fine fredager. 

- Vi vil fortsette med relevante tema under frokosten frem mot Ski-VM. 

Rindal Skimuseum vil også ha åpent siste lørdag hver måned i vinterhalvåret, og i skisesongen vil det være mulig å leie treski for de som måtte ønske det.

Viderefører konseptet fra årets Treskifestival

Treskifestivalen starter fredag ettermiddag etter arbeidstid. Da åpner skiutstillingen og skimakerlåven. Så blir det bålkaffe og fakkeltog til Rindal sentrum, hvor Treskifestivalen høytidelig åpnes. 

Fredag får de også besøk av treskimaker Ole Kristian Ødegård, som blant annet vil demonstrere tjærekoking og tjærebreing av treski. Vi stiller også med smøreteam så det vil også være mulig å få hjelp til å smøre treskia, men da lønner det seg å komme i god tid før fakkeltoget starter.

Ole Kristian Ødegård

- Dette blir en fin anledning til å finne frem gamle ski og skiutstyr, enten det er nye eller gamle VM gensere, Rindalskofter og votter, selbuvotter og strømper, eller hva som måtte finnes, sier Børset, som også har med seg samlings-forvalter Marte Flaten og museums-pedagog Malena Kjersem i planleggingen av Treskifestivalen.

- Og for de som ikke har treski og staver, kan de få leie på skimuseet. Vi har ski med både vanlige bindinger og rottefellabinding. Barn får leie gratis.

De oppfordrer så mange som mulig til å komme å delta i fakkeltoget, eller å møte på skimuseet for senere å gå til sentrum for å se på åpningen av festivalen. 

Mann i skiklær ved statue
Arkivfoto fra den offisielle åpningen av siste års Treskifestival

- Løypa vil følge samme trasé som i fjor, sier Bodil Børset. 

- Det er en kjempefin trasé som starter på Igltjønna, via Rindal Helsetun til Rindal sentrum. og så får vi håpe på godt skiføre, og at kommunen bare strør halve gangveien. 

Fredagen avsluttes med SkiQuiz på Rindal Skimuseum.

Treskidagen

Det vil være aktiviteter for store og små gjennom hele helga, men med lørdag som den store treskidagen. Da vil det være åpen skimakerlåve, utleie av ski, smørebu og kanskje drar vi til med koking av skismurning. Åpent museum og kafé med hjemmelagd bakst og kakao. Skimakerlåven vil også være åpen på lørdag.

- Vi oppfordrer også alle som kommer på lørdag til å finne frem gamle treski og skiutstyr, sier Børset. Og har noen oppskrifter på hvordan en kokte skismurning, så gi oss gjerne den, så skaffer vi de ingrediensene som trenges.

- Hvis noen har gamle ski, men mangler bindinger, så ta de med til skimuseet, så kan vi være behjelpelige med å montere bindinger. Sport 1 Rindal har bindinger på lager for de som ønsker å kjøpe. Det gode samarbeidet med Sport 1 fra årets festival har vi også neste år.

Videre kan de røpe at det blir Treskirenn på Igltjønna også neste år, med løyper for både barn og voksne, utleieski og smøreboder. I fjor var det deltagere fra fire til 80 år. Her oppfordrer de deltagerne til å komme med kostymer og egne ski, og for de som ikke har treski, så kan de leie. Barn leier gratis. I tillegg til løypene vil det være områder for skileik. 

Mann med rød anorakk med gamle ski og staver
Arkivfoto fra treskirennet under årets festival

- I år fikk vi hjelp av skiavdelingen til Rindal IL til oppkjøring av løyper. Noe vi også håper kan være mulig i år, sier Bodil Børset.

Treskimaker Ole Kristian Ødegård vil også være med på lørdag. Ødegård er spesielt interessert i lokal skimakerhistorie fra Rindal, skimakertradisjoner og skimodeller. Han har også forsket på historien om Skytter-Tølløv. Ødegård er spesielt interessert i ski benyttet i jakt, friluftsliv og reindrift, samt samisk skihistorie.

Lørdagen avsluttes med "Ettepåski" på skimuseet. 

Historien om norske ski

På lørdag kommer også Thor Gotaas med foredraget "Historien om norske ski". Fra gammelt av lagde skimakere i bygdene ski. På slutten av 1800-tallet oppsto skiindustrien og det var rundt 63 norske skifabrikker i 1948, spredt over hele landet. Thor Gotaas prater om skienes historie og utvikling fra håndverk til storindustri.

Thor Gotaas, forfatter av Rindal Skimuseum sin bok om Sigurd Røen, kommer for å holde foredraget "Historien om norske ski"

Thor Gotaas, født i 1965, utdannet folkeminnegransker, har skrevet femti kulturhistoriske bøker om ulike emner – blant annet Rindal skimuseum sin bok om Sigurd Røen, og mye annet om skiløping, også om tatere, sjømenn, og andre deler av norsk historie.

Løssnøkjøring og skileik.

I tillegg til Ole Kristian Ødegård vil også skimaker Thomas Aslaksby delta på Treskifestivalen neste år.

Aslaksby har etablert seg som treskimaker, med heltreski og breiplank som spesialfelt. Han vil ta med seg noen av sine ski for å vise frem og demonstrere. På søndag vil det være mulig å melde seg på tur med Thomas for å lære seg å kjøre på treski. Da vil det være løssnøkjøring og skileik. Han har også med ski til utlån. Aslaksby har også gjennom sitt engasjement i ski- og skimakerforeninga bidratt til å etablere treskidager for skoler over hele landet, og samarbeider med museer om gjennomføringa, etter inspirasjon fra samarbeidsmodellen med Rindal Skimuseum. Søndagen ellers vil være kosedag, med åpent skimuseum, kafé og skiutleie, samt tur med Thomas Aslaksby for de som melder seg på der.

Skimaker Thomas Aslaksby i Nørrestogo as med sine heltreski.

Gjengen på Rindal Skimuseum håper at en kan ta med seg stemningen fra Treskifestivalen til Granåsen og Ski-VM 2025. Rindal skimuseum er i dialog med Ski- VM om mulige aktiviteter også i Trondheim under ski-VM for å sette skimuseet og Rindal på kartet der. 

VM steming på Skimuseet

- Vi vil også gjerne ha folk til å komme til skimuseet under Ski- VM, sier Bodil Børset, både lokale og tilreisende. Rindal skimuseum er jo bare en drøy times biltur fra Trondheim, og også lett å reise til med kollektiv transport, med de nye rimelige takstene til AtB og bussholdeplass rett ved. Rindal er jo en perfekt destinasjon for en dagstur for de som er på ski-VM og vil oppleve noe utenfor byen, og det er våre venner i VM-organisasjonen også enige i, sier Børset.

- Vi vil ha åpent i hele VM perioden med utstilling, åpen kafé og treskiutleie. Kanskje vil det også komme et tilskudd til utstillingen til VM. Vi kan også ta imot grupper på forhåndsbooking og skreddersy opplegg.

Uansett vil Magne Myrmo-utstillingen være åpen, med mye VM stoff fra Falun i 1974 med Magne som siste verdensmester på treski, og utstillingen om Sigurd Røen, første offisielle verdensmester med to gull fra VM i Chamonix i 1937. Det vil også være storskjerm med visning fra Ski VM - og egen VM meny i kaféen. 

- Vi gleder oss til Treskifestival og VM på ski!

Powered by Labrador CMS