ANNONSE:

Kunnskap er makt - møte om den viktige kvinnehelsen
Surnadal sanitetsforening inviterer til nytt åpent møte om den viktige kvinnehelsen. Det skjer allerede mandag 28. april klokken 19 i kantina ved Surnadal vidaregåande skule. Denne gangen får vi besøk av Inga Dalsegg som bruker sin egen historie til å snakke om endometriose og kvinnehelse. 10% av alle med livmor har endometriose. Det er like vanlig som diabetes. Likevel er det nesten ingen som vet hva det er.
Hvorfor er det så mye vanskeligere å snakke om underliv, livmor, eggstokker, menstruasjon og tarmfunksjon enn om pupper? Inga har dypt infiltrert endometriose, det tok nesten 30 år før hun fikk diagnosen. Endometriose er en kronisk sykdom, som kan påvirke hele kroppen. Ikke bare underlivet, og det finnes ingen behandling som kan fjerne sykdommen helt.
Endometriose kan utvikles når som helst etter at en person har fått menstruasjon, men det er vanligst at symptomer begynner i tenårene eller i 20–30-årene. Tilstanden rammer kvinner og personer med livmor og eggstokker, og den kan i noen tilfeller gå udiagnostisert i mange år, fordi symptomene ofte blir bagatellisert eller forvekslet med vanlig menstruasjonssmerte.
Noen faktorer som kan øke risikoen for å utvikle endometriose:
- Tidlig menstruasjonsstart (før 11–12 år)
- Tette menstruasjonssykluser (mindre enn 27 dager)
- Lange eller kraftige menstruasjoner
- Familiær historie med endometriose
- Medfødte misdannelser i livmor eller skjede
I dette foredraget forteller Inga om sin opplevelse og veien mot en diagnose. Foredraget egner seg derfor kvinner i alle aldre. Vi vet at veldig mange unge jenter har utfordringer med dette, da symptomene er veldig lik kraftig menstruasjon. Kunnskap er som kjent makt, derfor oppfordrer vi kvinner i alle aldre om å møte opp og få større innsikt i en veldig vanlig diagnose som ofte lever i det skjulte i oss.