Eli Mette Sæther, t. v. og Ann Linda Bjørnstad

- Her skal alle trives

På Husfliden i Surnadal får du både garn, bunad, heklekrok og sjokolade, for å nevne noe. Dessuten får du gode råd på kjøpet. Daglig leder Ann Linda Bjørnstad og staben hennes er opptatt av å ha en butikk der kunder og ansatte trives.

Publisert Sist oppdatert

-Jeg er glad for den strikkeboomen vi har nå, sier daglig leder for Husfliden i Surnadal, Ann Linda Bjørnstad. Noe må nok koronaen «ta skylden for». Jeg tror folk har hatt bedre tid til å sette seg ned med hobbyer. Vi ser også økning i salg av for eksempel broderi, og har registrert en del nye kunder. Det er bare å håpe på at det fortsetter slik nå når alt er tilbake til normalen. Vi ønsker både de gamle og nye kundene velkommen!

Bjørnstad forteller at de jobber mye med å fornye seg, og leter stadig etter aktuelle produkter til gode priser. I butikken selger de foruten utstyr til håndarbeid, også en del andre ting, som interiørprodukter og sjokolade.

-Vi prøver å finne ting som er unike for oss. Vi vil ikke konkurrere med Nille eller Kitchn. Det skal være plass til alle.

Bjørnstad berømmer kundene som er så dyktige til å bruke butikken. Netthandel kan gjøre det utfordrende for fysiske butikker i dag. Men Ann Linda fokuserer ikke på det, hun velger heller å se det positive i at folk kommer tilbake gang på gang. Hvis butikken skal bestå, må kundene bruke den, og det tror hun folk er bevisst på.

Nordmørsbunad

En del av driften til Husfliden er å sy bunader. I bakrommet driver et par damer på for fullt.

Ingrid Tørset Næss og Margot Brunke er i full sving med klipping og sying. Det er mye arbeid med hver drakt, men her går det unna.

-Ventetiden for en mannsbunad er ett år. De som skal ha damebunad til konfirmasjon kommer hit om høsten, så kan de få drakten til vårs. Ellers er vi fleksible og strekker oss langt, det er utrolig hva vi har fått til noen ganger, ler Ann Linda.

I tillegg til damene på systua har de også flere hjemmeprodusenter.

-Uten dem hadde det ikke gått, de gjør et fantastisk arbeid. Vi har alltid behov for flere hjemmeprodusenter, så om det er noen som har lyst til å sy for oss, blir vi veldig glad om de tar kontakt. Mange spesialiserer seg på ett plagg eller en type søm, så en trenger ikke nødvendigvis kunne alt.

Damene på systua trår også gjerne til med hjelp og råd for den som vil sy bunaden sjøl. De er i butikken mandag til onsdag fra klokken 10 til 15, og torsdager er en av dem til stede fram til butikken stenger klokken 19.

Ingrid Tørset Næss og Margot Brunke på syrommet.

-Bruk det du har!

Alle bunadene vi lager undergår streng kvalitetskontroll både når det gjelder utførelse, materialer og vev- og syteknikk. Det er Institutt for bunad og folkedrakter på Fagernes som er autoriteten på området. I Nordmørsbunaden brukes lokale kvalitetsmaterialer produsert på Tingvoll. Krivi-vev AS, Møre bånd & vev og Felagi Tekstiltrykk As leverer tekstilene. Bunadene kunden får kjøpt er sammensatt etter denne strenge normen, og er slik bunaden «skal være».

Folk som bruker bunad, følges ofte ikke så strenge regler, men bruker ofte det de har, for eksempel ting de har arvet.

-Det skal de for all del gjøre, sier Ann Linda. Bruk det du har, og bær bunaden med stolthet! Alt er en del av historien og bunadskikken på Nordmøre.

Variasjoner av nordmørsbunad. Drakta i midten er rindalsbunaden.

Eid av husflidslagene

Husflidsutsalgene er registrert som aksjeselskap, men organisasjonsstrukturen er litt spesiell. I praksis er det husflidslagene som eier butikkene, gjennom en stiftelse.

I 1986 organiserte Norges Husflidslag alle lokallagene rundt i landet i fylkeslag. I vårt fylke er det delt opp i tre, Nordmøre, Romsdal og Sunnmøre. Her på Nordmøre er det to Husflidsbutikker, en i Surnadal og en i Kristiansund. Begge er imidlertid selvstendige butikker med separat økonomi. Det vil si at dersom en av butikkene skulle gå konkurs, vil det ikke få følger for den andre.

Alt gjøres på frivillig basis av medlemmer i lokallagene, som sitter i styret for stiftelsen. Av og til trenger de trenger kompetanse utenfra, for eksempel til regnskap, da er det butikkene som tar kostnaden.

-Det er viktig for oss med sterke lokallag, uten dem kan vi ikke eksistere, sier Bjørnstad. Dersom husflidsbevegelsen skulle dabbe av og lokallagene blir avviklet, er det slutten for oss også. Men foreløpig er det ikke noe som tyder på det. I Surnadal har vi for eksempel er stort og aktivt husflidslag.

Bredt utvalg og fornøyde kunder

Når du kommer inn i butikken, ser du fort at det meste av lokalet er fylt med garn, mye garn. Da vi spør om hvor mange sorter de har, finner Ann Linda fram et ark fylt med kolonner fra de 8 garnleverandørene. Etter møysommelig opptelling, blir tallet 75. På Husfliden i Surnadal kan du altså velge mellom 75 typer strikke- og heklegran. Det skulle være mulig å finne noe for enhver smak.

Butikken kan friste med blant annet 75 typer garn.

Butikksjefen forteller at de har veldig bra arbeidsmiljø i butikken, de fem ansatte trives godt i lag, noe Eli Mette Sæther villig bekrefter.

Ann Linda med sitt blide åsyn har blitt populær blant kundene den tiden hun har jobbet i butikken.

-Takk for det, smiler hun da vi nevner det for henne. Det viser at vi har lykkes. Vi er veldig opptatt av å yte god service, og det tror jeg vi greier å få til. Kundene skal trives i butikken. Jeg er veldig stolt av de ansatte. Den kunnskapen de sitter med, er gull verdt. Og vi strekker oss langt for at kunden skal bli fornøyd.

Det er dessuten lett å være imøtekommende når man jobber på Husfliden i Surnadal, mener Ann Linda.

-Å yte service er ikke vanskelig når vi har så trivelige kunder. Da blir det av seg sjøl.

Powered by Labrador CMS