Rindal Røde Kors fikk støtte fra «Hjelpekorpsløftet» og lokalt næringsliv
Ny redningstilhenger – Håper vi ikke får bruk for den, men...
Rindal Røde Kors har fått midler fra «Hjelpekorpsløftet» til utstyr for å frakte pasienter i terrenget på barmark. Mandag formiddag tok Richard Halgunset, leder i Rindal Røde Kors Hjelpekorps, turen til A.Kvam for å hente den spesiallagde ATV-tilhengeren.
Norges Røde Kors har ordningen «Hjelpekorpsløftet», hvor de lokale hjelpekorpsene kan søke om midler til utstyr de trenger. Rindal Røde Kors søkte midler fra Hjelpekorpsløftet gjennom Røde Kors Trøndelag, og fikk innvilget finansiering av en redningstilhenger for ATV og en båreløsning for forflytning av pasient i terreng, enkelt sagt en "båre-trillebår". Det siste er en løsning for å slippe å bære båra der det er for ulendt for ATV'en
Billigere og bedre med lokale leverandører
Selve tilhengeren ble kjøpt fra Polaris Nordmøre, og modifisert hos A.Kvam. Begge de lokale bedriftene har gitt Røde Kors rabatter, for at prisen skulle bli overkommelig. For dette er dyrt utstyr.
Hjelpekorpsleder Richard Halgunset er storfornøyd med resultatet.
– Det er både billigere og bedre enn å kjøpe en ferdig produsert redningshenger, og hvis det skulle blir behov for reparasjoner så er det enkelt å få hjelp med det også, sier han.
Det er Arne Ålbu hos A.Kvam AS som har tegna og bygd opp hengeren, med karmer, vogge og fester til båre, skjerm foran, og feste til "båre-trillebåra". Det ble akkurat slik hjelpekorpset har ønsket seg. Løsningen har også en veldig grei og enkelt utforming, slik at man ikke trenger å være rakettforsker for å bruke det, påpeker Richard Halgunset.
Rindal Røde Kors er svært bevisst på å handle lokalt når de trenger nytt utstyr, og de møter stor velvilje hos de lokale bedriftene. Når det gjelder snøscooter, ATV og tilhørende utstyr bruker de både Polaris Nordmøre og RBL, og denne gangen er det altså Polaris som er leverandør.
Ingrid Kvam Moen, som er leder hos A.Kvam, setter stor pris på at Røde Kors bruker lokalt næringsliv.
– For å være levedyktige i ei lita bygd så må vi bruke hverandre, og jevnt over er vi i alle fall ikke dyrere her på landsbygda enn i byene. Det er vanlig å ta seg godt betalt for spesialprodukter, sier hun.
– Vi i Røde Kors handler så mye vi kan lokalt. Vi må bruke lokale bedrifter for å kunne fortsette å være et fungerende lokalsamfunn, sier Richard Halgunset.
Skal brukes på barmark
Hjelpekorpset i Rindal har allerede utstyr til å frakte pasienter på snøføre. Da brukes snøscooter med slede. Men utstyr for motorisert frakt av pasienter på barmark har de ikke hatt før nå. For å bære en pasient på båre over avstander i terrenget må man være seks mann, for man må bytte på å bære. Med den nye båretrillebåra og ATV-hengeren kan de nå rykke ut med bare tre mann.
Båre-trillebåra er kjøpt ferdig. Det har bare ett bredt hjul, og dette fungerer svært bra i ulendt terreng. Trillebåra en kan manøvreres av to personer, en foran og en bak. Det kan se ustødig ut, men Richard forteller at hjelpekorpset allerede har testa den ut, og den var overraskende lett og enkel å manøvrere.
Nå mangler det bare litt ekstra utstyr på hengeren, som å montere på et sete til den som skal sitte sammen med pasienten, og noe arbeidslys. Dette blir ordnet hos Deltrans, så redningstilhengeren blir klar for bruk til snøen forsvinner.
– Det er nesten stygt å si det, men vi håper jo at vi i ikke får bruk for den, sier Richard.
Men det er stor sannsynlighet for at det nye utstyret vil komme til god nytte før eller senere, og det blir veldig viktig når det bli behov for det. ATV'en har allerede vært veldig mye brukt. Dette utstyret går ikke ut på dato, så det er god utrustning og en ekstra trygghet i mange år framover.
Mest leteaksjoner og frakt i terrenget
Richard Halgunset forteller at Rindal Røde Kors hjelpekorps har 16 medlemmer på alarm-lista si. 13-14 av dem er aktive, og noen er selvsagt mer aktive enn andre. I fjor hadde det lokale hjelpekorpset seks utrykninger, og de fleste oppdrag er enten leteaksjoner eller frakt av pasienter i terrenget.