B&B Entreprenør

Helikopter leverer beting fra beholder hengende under
Her leveres betongen med stor presisjon fra helikopter til dammen ved Grytvatnet

Sætergrytå kraftverk er klart i løpet av  høsten

Høsten 2024 skal Setergrytå kraftverk i Surnadal stå klart, litt over ett år etter oppstarten i mai 2023. B&B entreprenør har ansvaret for utførelse av alle betongkonstruksjonene, samt tømrerarbeidet nede på kraftstasjonen. 

Publisert Sist oppdatert

B&B bygger tre kraftverk parallelt. Setergrytå kraftverk i Surnadal og to i Snillfjorden, totalt tre inntak og tre kraftstasjoner. Kontraktsverdien for alle tre kraftverkene ligger på 26 millioner kroner og de vil til sammen kunne produsere strøm til 1200 husstander i året. Svorka småkraft er utbygger, og prøvedrift av Setergrytå kraftverk skal skje nå i høst.

Njord Vannkraft fra Os i Østerdalen  er total-entreprenør for prosjektet, Multiconsult står for prosjekteringen, mens grunnarbeidene utføres av Ramlos AS fra Os i Østerdalen. Elektrisk/mekanisk arbeid utføres av HM Energi fra Klepp i Rogaland.

Ansvarlig for betongkonstruksjoner og tømrerarbeider

B&B er underentreprenør for Njord Vannkraft AS og har ansvaret for utførelse av alle betongkonstruksjonene, samt tømrerarbeidet nede på kraftstasjonen. 

- Vi benytter oss av mange lokale samarbeidspartnere i vårt arbeid, forteller prosjektleder i B&B, Tølløv Løfald Bjørnstad.

A. Kvam AS har bistått med montering av diverse innstøpningsgods. B&B har kjøpt to kjøretøy av Polaris Nordmøre AS, i tillegg til å ha leid kjøretøy. Betong blir levert Surnadal Betong AS, Rindalshytter AS har levert precut på alle tre kraftstasjonene, og de leier brakker av Letthus AS.

Hele dammen fundamenteres rett på berget med fjellbolter. Deler av dammen utføres som en platedam, som vil si at det støpes i seksjoner på 5 meter med pilarer ved hver seksjonsskjøt. Resten av dammen utføres som det som kalles for massivdam.

- Det er ikke veitilgang hit, så alt av utstyr og materiell flyges opp med helikopter fra statnettveien, fortsetter Tølløv Løfald Bjørnstad. 

- Foreløpig har vi støpt rundt 250 kubikk, og tobb´en som vi frakter betong med rommer ca. 0,3 kubikk. Dette tilsvarer over 800 turer opp og ned med helikopter.

Trollheimsporten fikk tirsdag formiddag være med prosjektleder Tølløv Løfald Bjørnstad og daglig leder i B&B Entreprenør, Arne Nordbotn, opp for å se på støp av en damseksjon på dammen oppe ved Grytvatnet.

På vei opp møter vi Stein Fløttum og Per Gunnar Fossum fra B&B sin avdeling på Støren, som arbeider med forskaling og støp for rørtraséen ned til kraftstasjonen. Her møter vi også Rolf Ole Kvernberg, som er anleggsleder på Setergrytå-prosjektet, og som tar seg av kontroll av driften.

Arbeidere i gule jakker ved rørledning
Fra venstre : Daglig leder i B&B Arne Nordbotn, Per Gunnar Fossum, Stein Fløttum, anleggsleder Rolf Ole Kvernberg, prosjektleder Tølløv Løfald Bjørnstad og Lasse Moen.

Lokal arbeidskraft

Vel oppe ved Grytvatnet - drøye 400 meter over havet, møter vi formann Brage Lillery, som er ansvarlig for støpingen av dammen.

Totalt er de sju stykker oppe ved dammen under støpingen. En fra Meldal, tre fra Surnadal og tre fra Rindal. 

Gjengen oppe ved Grytvatnet. Fra venstre prosjektleder Tølløv Løfald Bjørnstad, Rune Sande, Brage Lillery, Kristian Glåmen, Lasse Moen, Geir Otto Fossen, Stein Eriksen Fjærli, Thomas Grendstadbakk og daglig leder i B&B, Arne Nordbotn.

- Alt arbeidet på kraftverkene utføres av egne lokale ansatte, fortsetter Bjørnstad. 

- Dette er stor kompetansebygging, og bidar til økt kunnskap i firmaet.

Fra venstre Tølløv Løfald Bjørnstad, Brage Lillery og Arne Nordbotn

Etter en liten forsinkelse ankommer helikopteret opplastingsplassen hvor to biler fra Surnadal betong står klar med betongen som skal løftes opp til dammen. Betongen fraktes opp opp i tobb´er, og i dag skal det benyttes tre tobb´er for at det skal bli flyt i transporten. Det skal fraktes opp 11 kubikk med betong, noe som tilsvarer 36 helikopterløft for ett helikopter.

- Da vi støpte massivdammen, brukte vi to helikopter, forteller Bjørnstad. I dag holder det med ett. 

Effektiv betongleveranse

Ikke lenge at helikopteret ankom opplastingsplassen, kommer det opp dalen med første last. Et drøyt minutt etter at det ble synlig over tretoppene, var det på vei nedover igjen for å hente neste tobb. Betongen ble tømt direkte fra tobben ned i forskalingen.

Video: Bård Inge Romundstad

Her fylles 300 liter betong i løpet av sekunder

- Hva er alternativet til helikoptertransport av betong til støp ?

- Alternativet var nok å bygge vei helt opp til betongbilene, noe som nok ble for dyrt, sier Brage Lillery. 

- Alternativet er jakokser.

Etter å sett 4-5 tobber, i løpet av kort tid og med stor presisjon, blitt tømt i demningen legges turen innom kraftstasjonen ved Sagatun. Kraftstasjonen er på det nærmeste ferdigstilt. Tirsdag var elektrikere fra HM energi i ferd med å legge siste hånd på verket inne i turbinrommet.

Bilde av hus med store glassvinduer hvor turbin kan sees
Setergryta kraftverk
Oversiktskart Setergrytå kraftverk

--

Powered by Labrador CMS