Rindal kommune

En mann og ei dame i en park med høstløv.
Økonomisjef Henning Andersen og ordfører Mildrid Kattem Aune, med det nye Hov-bygget i Rindal sentrum i bakgrunnen.

Legger fram et budsjett med høyt aktivitetsnivå 

Rindal kommune har offentliggjort kommunedirektørens forslag til handlingsprogram med økonomiplan og årsbudsjett for perioden 2025-2028. Budsjettforslaget for 2025 er i balanse, uten bruk av disposisjonsfond i driften.

Publisert

Rindal kommune har over flere år jobbet med omstilling i driften. Ordfører Mildrid Kattem Aune og økonomisjef Henning Andersen kan fortelle at budsjettforslag fra kommunedirektøren viser at disse prosessene er godt gjennomført, og at de nå tydelig ser resultatet av det arbeidet som er lagt ned. 

– I en periode der man ser at det er store utfordringer rundt om i alle kommuner, så er det godt å kunne levere et budsjett som dette, der vi viderefører den gode drifta som vi har i dag, sier ordføreren, og fortsetter:

– Vi klarer også å finansierende nødvendige investeringsprosjektene framover, uten å måtte redusere på driften. Hvis vi klarer å holde budsjettet, så kan vi opprettholde de gode tjenestetilbudene kommunen gir, og samtidig foreta nødvendige investeringer.

Et budsjett i balanse

I budsjettet legges det opp til at enhetene skal levere gode tjenestetilbud innenfor de rammene de blir tildelt. Budsjettet for Rindal kommune viser en forventet samlet omsetning (driftsinntekter) på 253 millioner kroner, og et netto driftsresultat på -1,7 millioner kroner. 

Det legges opp til balanse i driften uten bruk av disposisjonsfond i 2025. Dette forklares med at det legges opp til at bruk av bundne fond er større enn avsetningen til bundne fond, slik at dette veier opp for det negative driftsresultatet. Bundne fond er i hovedsak øremerkede midler som ikke blir brukt opp i samme kalenderår som kommunen mottar dem. Det kan også være "overskudd" fra selvkostregnskap på enkelte områder, som jevnes ut over tid, forklarer økonomisjefen.

Mulige inntekter ved salg av konsesjonskraft holdes utenfor budsjettet. 

Økt satsing på næringsliv og landbruk

Kommunen planlegger å bruke økte midler på aktiv næringspolitikk, med Rindal inn i framtida og bygdevekstavtale. I budsjettet for 2025 brukes det vesentlige egne og tilførte midler på næringsutvikling, og dette videreføres inn i planperioden.

– Jeg er særdeles fornøyd med at vi i en tid der vi ser trang kommuneøkonomi greier å satse så mye på næringsutvikling, sier ordfører Mildrid Kattem Aune. 

Rindal inn i framtida og bygdevekst er viktige prosjekter for Rindal kommune. Bruken av egne midler og tilførte midler gjør at kommunen kan fortsette den aktive næringspolitikken i mange år fremover. Rindal utviklingsfond (RUF) styrkes med omtrent 60 prosent, noe som er en formidabel økning. 

– Vi er veldig fornøyd med at vi kan støtte opp om både nyetableringer og videre utvikling i eksisterende bedrifter. Det er viktig for oss å styrke næringsfondet og den funksjonen som næringsrådgiveren har, sier ordføreren.

Sett i forhold til folketallet er Rindal både en stor næringskommune og en stor landbrukskommune. Aune påpeker at det er viktig for kommunen å ha en landbruksrådgiver i full stilling. Det har politikerne også vært opptatt av.

– Vi har fått tilsatt en ny landbruksrådgiver i år, og vi er veldig glad for at vi kan jobbe så godt sammen med landbruket og det øvrige næringslivet framover, sier hun.

Tilrettelegging og utbygging av boliger

I sammenheng med bygdevekstprosjektet har kommunen omdisponert en stilling til å jobbe mot Husbanken og de ordningene de har. Koordinatoren skal arbeide med utvikling av boligtilbudet i Rindal, både når det gjelder tilpasning av boliger for eldre, og prosjektering og nybygging. Økonomisjefen legger til at det også blir satt av noen midler som innbyggerne kan benytte seg av i den sammenhengen.

Ombyggingen av helsetunet er i rute

I det framlagte forslaget legges det fram en helhetlig plan for egenfinansieringen av ombyggingen på helse og omsorg. Kommunen bruker 25 millioner kroner av disposisjonsfondet som egenkapital i ombyggingen. Ombyggingen total sett kan da gjøres uten å ta ned driften på enhetene for å finansiere investeringen. Dette muliggjør også at kommunen fremdeles kan gjennomføre andre nødvendige investeringer. Økonomisjefen forklarer at nå når finansieringen er på plass, så ser det ut til at hovedtyngden av ombyggingen ved helsetunet kan gjennomføres allerede i 2026, med ferdigstillelse i 2027.

Andersen påpeker også at det blir enklere å gjennomføre framtidige investeringer med det rentenivået som forventes framover. Rindal kommune har en lav gjeldsgrad, i og med at det ikke har vært gjennomført flere investeringer enn det som har vært strengt tatt nødvendig de siste åra. Og nå er det ombyggingen ved helsetunet som skal prioriteres framover. 

Satsing på barn og unge

Kommunen har også nylig startet en prosess om innhold og organisering av barnehager, med mål om at at barnehagene skal bli enda bedre framover. Ifølge økonomisjefen er dette en prosess som handler om kvalitet og innhold i barnehagene, og det skal etter hvert føre fram til en best mulig organisering av barnehagetjenestene, og deretter avgjørelser om hvilke investeringer som må gjennomføres.

De grepene som gjøres fra sentralt hold styrker kommunens arbeid med Rindal inn i framtida, hvor kommunen har valgt å satse på barn og unge. Redusert egenbetaling på barnehage, sletting av studielån til de unge som ønsker å bo i Rindal og gratis kjernetid i SFO er alle tiltak som forsterker kommens arbeid. 

Kommunen viderefører gratis halleie til barn og unge, og satsningen på «møtested for ungdom» gjør at det satses bredt på barn og unge. 

Ingen vesentlig økning i gebyrsatsene

Selvkostbudsjettet viser at gebyrinntekten godt dekker den driften som er planlagt, selv med vesentlige innvesteringer i vann og avløpsnettet. Dette gjør at kommunen er godt rustet fremover for å tilrettelegge for at flere av innbyggerne kan få tilgang til kommunalt vann og avløp uten å vesentlig øke gebyrsatsene. I 2025 skal tømmestasjonen på renseanlegget oppgraderes, og så er det Skjølsvold-grenda som står for tur til å bli koblet på det kommunale vann- og avløpsnettet. Det skal skje i 2026. 

Muliggjør økonomisk handlingsrom

Kommunedirektør Mons Otnes sier at han er svært tilfreds med et budsjett som legges fram i balanse uten bruk av disposisjonsfond for 2025. Dette muliggjør at kommunen har et økonomisk handlingsrom som kan brukes i de kommende årene.

– Selv om kommunen legger opp til en drift som er i balanse, må vi fremdeles jobbe videre med å sikre god budsjettdisiplin, avslutter kommunedirektøren.

Powered by Labrador CMS