Fremtind

Nordmenn eier bunader for over 30 milliarder kroner, viser tall fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt.

Dette er de vanligste bunadsuhellene

Hull, flekker og tapte søljer – mye kan skje med bunaden på nasjonaldagen. Men det er minst like mange uhell som skjer utenom høysesongen, melder Fremtind i en pressemelding. Kun et fåtall av kundene har egen bunadsforsikring.

Publisert

– Typiske bunadsskader fra selve nasjonaldagen er søling – det være seg rødvin, is og ketchup, mindre rift og hull, og at en mister bunadssølv. Dette er hendelser vi ikke dekker på innboforsikringen, forteller skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind. 

Det er også flere kunder som melder bunaden stjålet etter de har hengt den ut til lufting, viser skadedata fra Fremtind.

– Overraskende mange glemmer også hvor de har lagt sølvet og bunaden. Så vi anbefaler å ha et fast sted til lagring, tipser skadeforebyggeren.

Et fåtall forsikrer bunaden 

Nordmenn eier bunader for over 30 milliarder kroner, viser tall fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt. Men til tross for at bunaden trolig er det dyreste plagget vi eier, er det bare et fåtall som har forsikret den. Hos Fremtind er det 18 600 kunder med egen bunadsforsikring. 

– Vi anbefaler at du sjekker hva innboforsikringen din dekker, slik at du ikke får deg en ubehagelig overraskelse. De aller dyreste bunadene kan koste opptil 100 000 kroner, og da bør du vurdere en egen verdisaksforsikring eller «bunadsforsikring», sier Hofstad-Nielsen.

Møllskader dekkes ikke – heller ikke kjærlighetssorg 

Når bunaden skal henges bort, er det viktig at du ikke slurver med luftingen. Noe av det viktigste er å sørge for at bunaden er ren og i god stand når den henges bort etter bruk.

– Vi får ofte inn skader på bunaden som skyldes insekter og møll. Dette dekkes ikke av forsikringen, siden det er ditt eget ansvar å oppbevare bunaden forsvarlig, opplyser skadeforebyggeren. 

Også innbrudd, brann og vannskader kan ramme bunaden når den er hengt bort.

Men det hender også at forsikringsselskapet får inn saker som skiller seg litt ut. 

– En historie vi husker godt, er kunden som hadde gått masse ned i vekt på grunn av kjærlighetssorg, og krevde at forsikringen skulle dekke utgifter til å sy inn bunaden før 17. mai. Det ble dessverre avslag, sier Hofstad-Nielsen.

Skadeforebyggerens tips for å unngå uhell og skader på bunaden: 

  • Fest bunadsvesken ekstra godt når du er ute i folkemengder, og pass godt på sølvet ditt
  • Unngå lufting av bunaden når du ikke er hjemme 
  • Når bunaden skal henges bort, må den være tørr, slik at den ikke mugner. Om bunaden får henge til lufting, kvitter den seg med lukt og fukt.
  • Er du likevel så uheldig at du har fått møll på bunaden? Da bør den ristes godt, og fryses ned over natten for å drepe eventuelle egg. Deretter børster og rister du bunaden ren for møllrester og egg. 
  • Ta gjerne bilder av bunaden og sølvet ditt, og ta vare på eventuelle kvitteringer. Det bidrar til et enklere oppgjør i en erstatningssak. 
Powered by Labrador CMS